Buněčná imunita COVID-19

Laboratorní vyšetření

Chcete zjistit, jak jste na tom s buněčnou imunitou proti koronaviru? Laboratoře doposud běžně vyšetřují přítomnost specifických protilátek proti koronaviru nebo průkaz přítomnosti viru SARS-Cov-2. EUC Laboratoře nyní přicházejí s NOVINKOU – vyšetřením buněčné imunity, která hraje významnou roli u virového onemocnění COVID-19. více

Produkt není dostupný

Chcete zjistit, jak jste na tom s buněčnou imunitou proti koronaviru? Laboratoře doposud běžně vyšetřují přítomnost specifických protilátek proti koronaviru nebo průkaz přítomnosti viru SARS-Cov-2. EUC Laboratoře nyní přicházejí s NOVINKOU – vyšetřením buněčné imunity, která hraje významnou roli u virového onemocnění COVID-19. více

mojeEUC
Stahujte aplikaci mojeEUC

Informace o produktu:
"Buněčná imunita COVID-19"

Chcete zjistit, jak jste na tom s buněčnou imunitou  proti koronaviru? Laboratoře doposud běžně vyšetřují přítomnost specifických protilátek proti koronaviru nebo průkaz přítomnosti viru SARS-Cov-2. EUC Laboratoře přicházejí s NOVINKOUvyšetřením buněčné imunity, která hraje významnou roli u virového onemocnění COVID-19.

Po prodělání onemocnění COVID-19 nebo vakcinaci lze v krvi pacienta měřit hladinu specifických protilátek proti koronaviru, hladina protilátek však časem klesá. Část pacientů, zejména pokud byl průběh onemocnění mírný či asymptomatický, nemá měřitelné hladiny protilátek. Hladina protilátek je ale pouze částí informace o imunitnímu stavu. I tam, kde je hladina protilátek nízká nebo chybějící, může díky vytvořeným specifickým T lymfocytům jedinec vzdorovat případné infekci či reinfekci. Optimální je hodnotit test buněčné imunity s přihlédnutím k hladině protilátek proti SARS-CoV-2, tedy provést i test vyšetření hladiny specifických  IgG  protilátek proti koronaviru.

Test je spojený s odběrem žilní krve.

Jakou metodou se  vyšetření provádí?
K určení aktivity T-lymfocytů proti SARS-CoV-2 slouží měření hladiny interferonu gama, který je uvolňován z T lymfocytů po stimulaci virem.

Kam s poukazem na odběr žilní krve?
Odběry pro toto vyšetření aktuálně provádíme od pondělí do čtvrtka (neprovádí se v pracovním dnu před státním svátkem) na všech odběrových místech s výjimkou odběrného místa v EUC Klinice Zlín. Dále upozorňujeme, že v případě odběru:
- v Litvínově je nutné absolvovat odběr od pondělí do čtvrtka do 9:00.
- v Ústí nad Labem je nutné absolvovat odběr od pondělí do čtvrtka do 10:00.

Výhody testu:

  • Vysoká citlivost testu
  • Indikátor proběhlé infekce nebo vakcinace
  • Objasnění nejasných výsledků hladin protilátek či nejasné symptomatologie (negativní PCR test)
  • Monitoring efektivity očkování

Interpretace nálezu:
Výsledek dodáme se slovním komentářem do  2 týdnů od odběru. Pozitivní výsledek, tzn. detekce reaktivních T-lymfocytů produkujících IFN-y po stimulaci specifickým antigenem, ukazuje na kontakt s virem SARS-CoV-2 nebo provedenou vakcinaci. Nález je nutno interpretovat v kontextu s anamnézou pacienta, klinickým obrazem a případně dalšími laboratorními vyšetřeními.

Před odběrem:
Je vhodné vypít ¼ litru vody či neslazeného čaje.

Výsledky:
Jsou dodány se slovním komentářem do dvou týdnů po odběru.

Vlastní laboratorní vyšetření je prováděno společností EUC Laboratoře s.r.o. Provozovatel www.euclekarna.cz EUC Klinika Praha a.s. neposkytuje uvedené zdravotní služby, pouze zprostředkovává prodej poukazu na vyšetření. Všechny výše uvedené společnosti spadají do holdingu EUC a.s.