7 základních pravidel, jak užívat bylinky

Obsah: 

1. Zkontrolujte dávkování

 2. Je dobré bylinky míchat?

3. Bylinky mají také nežádoucí účinky

4. Bylinky mohou ovlivnit i léky

5. Pozor na datum spotřeby a skladování

6. Co když mi bylinky nezaberou

7. Kdo bylinky může a nemůže užívat

Pomalu se blíží podzim, ten pravý čas na čajové dýchánky. Pro mnohé z nás je to ten pravý relax sednout s horkým šálkem čaje k oknu a sledovat, jak se venku čerti žení, podzimní mlhu anebo v zimních měsících padající sněhové vločky. Každý, kdo má rád čaj, má ten svůj oblíbený. A nemusí to být pouze čaj černý, ovocný anebo zelený, popularitu si udržuje i čaj bylinný, který nám může pomoci od příznaků chřipky, nachlazení, zlepšit náladu anebo pomoci usnout. 

Při pití bylinkových čajů nezapomínejte na tato pravidla!

Bylinky jsou zdatným pomocníkem při mnoha onemocněních, ale s jejich léčivými vlastnostmi je třeba nakládat zodpovědně a je potřeba znát alespoň jejich základní účinky. Stejně jako při užívaní léků, tak i při bylinných kúrách platí pravidlo vhodného dávkování. Důležité je mít na paměti i vzájemné působení s jinými bylinkami a taky léky, pozor je potřeba dát na správné skladování, a pamatovat i na datum spotřeby. Na zřeteli je potřeba mít několik základních pravidel.

1. Zkontrolujte dávkování

Při výběru vhodné bylinky na váš zdravotní problém si důkladně nastudujte dávkování – nejen z jakého množství byste měli čaj připravit, ale i kolik šálků čaje, případně s jakým odstupem byste měli vypít. Tyto informace najdete většinou na obalu čaje. Se správným dávkováním a užíváním vám může pomoci i odborná literatura zaměřená na přírodní léčiva a bylinky, důvěryhodné webové stránky nebo váš lékárník. Myslete na to, že bylinky mají svou sílu a účinek, proto doporučené dávkování nepřekračujte.

Při přípravě čaje z vlastnoručně nasbíraných bylinek se může stát, že bude mít jiný účinek než čaj, který jste pořídili v lékárně. Bylinkové čaje pořízené v lékárně mají standardizovaný obsah a zaručený účinek, bylinky, které si nasbíráte na louce jsou skvělé, ale dávku si ověřte především slabším odvarem. Bylinné čaje se v každém případě nedoporučují na běžné zahánění žízně.

I z bylinek se můžete předávkovat! Zlatým pravidlem při pití čaje je střídmost. Dlouhodobé pití jednoho druhu čaje může vašemu tělu uškodit. Odborníci radí pít jeden druh bylinného čaje nejvíce dva týdny v kuse, pak je nutné udělat si přestávku. Pokud vám bylinné čaje chutnají, střídejte je.

2. Je dobré bylinky míchat?

Bylinky na sebe mohou vzájemně působit a zvyšovat anebo podporovat svůj účinek a někdy ale i působit proti sobě. Proto je míchání různých bylinek do jednoho čaje těžkou vědou. Pokud se rozhodnete namíchat čaj proti kašli, anebo na chřipku a nachlazení z vlastnoručně nasbíraných bylin, doporučujeme si nejprve nastudovat jejich účinek v prověřených zdrojích. Jinak by se vám mohlo stát, že si dvě bylinky budou svůj účinek vzájemně blokovat a očekávaný výsledek se nedostaví, nebo vám hrozí předávkování, protože bylinky si budou svůj účinek naopak navzájem posilovat.

Pokud si nejste jisti i zde vám lékárníci a lékárna rádi poradí. Na trhu existuje množství podpůrných směsí při potížích se spánkem, urologickým starostmi, anebo právě na chřipku.

3. Bylinky mají také nežádoucí účinky

Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, i bylinky mohou mít své nežádoucí účinky. Častým projevem mohou být alergie. Projevit se mohou jako kopřivka či zarudnutí kůže, pocit na zvracení, průjem, bolest hlavy či jiné. Pokud se u vás nežádoucí účinky projeví, přestaňte čaj pít a o dalším užívání se poraďte s lékařem nebo lékárníkem.

4. Bylinky mohou ovlivnit i léky

Nejen některé potraviny, ale i bylinky mají vliv na účinnost léků, a to rozhodně nejen u těch na předpis, ale samozřejmě i volně prodejných. Například taková třezalka, náprstník anebo šalvěj, které jsme zmiňovali v předchozím blogu

Pokud tedy užíváte léky a zvažujete přípravu bylinkového čaje, určitě si nezapomeňte v příbalovém letáku léku či v odborné literatuře o bylinkách prověřit, zda váš čaj nebude mít nežádoucí vliv na vaše léky.

5. Pozor na datum spotřeby a skladování

Pro některé z nás je sbírání bylinek hobby, bez kterého si procházku přírodou neumí ani představit. Ať už máte bylinky z lékárny nebo z vlastních zdrojů, nezapomínejte, že je nutné je skladovat na suchém místě a ve vhodných obalech. Bylinky ze samosběru byste měli spotřebovat do další sezóny a skladovat je v papírových či látkových sáčcích, určitě ne v mikrotenových pytlících. Bylinka, ze které se chystáte připravit čaj, by měla být stále voňavá, neměla by se rozpadat a v obalu by neměl být žádný hmyz a neměla by mít známky plísně.

6. Co když mi bylinky nezaberou

Bylinky používejte především opři prvních anebo lehkých příznacích. Pamatujte na to, že zvýšení dávky anebo četnost užití nemusí vést ke zlepšení zdravotního stavu. Pokud bylinkový čaj užíváte k léčbě onemocnění, a ani po několika dnech nebudete pozorovat zlepšení příznaků, určitě navštivte lékaře.  Je pravděpodobné, že váš problém bude vyžadovat odborné vyšetření a nasazení komplexní léčby.

7. Kdo bylinky může a nemůže užívat

Zejména těhotné a kojící ženy a děti do 3 let by měly pití bylinkových čajů konzultovat s lékařem či lékárníkem. Některé bylinky by totiž u těhotných žen mohly způsobit potrat či předčasný porod. Většina bylinek, tak i léků, je pro malé děti zcela nevhodná a o jejich užívání by měl rozhodnout lékař. Organismus malého dítěte totiž přijímanou potravu, léky i nápoje vstřebává úplně jinak než tělo dospělého.

Na pozoru by měli být i pacienti, kteří trpí poškozením vnitřních orgánů, jako jsou játra či ledviny. Látky obsažené v bylinkách by mohly být pro ně toxické a jejich zdravotnímu stavu by mohly ještě více uškodit.

Užívání léčivých bylinek není žádná věda a není potřeba se jich bát, ale v každém případě je dobré mít respekt a alespoň základní znalosti o bylince, kterou se chystáte použít. Dobré je držet se výše zmíněných základních pravidel a v případě nežádoucího účinku přestat s užíváním. V EUC Lékárnách vám s bylinou terapii rádi poradíme.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.

Tagy: byliny, čaj