Přírodní nemusí znamenat bezpečné

Obsah: 

Třezalka tečkovaná

 Echinacea a podpora imunity

Aktivní uhlí a léky

Pozor na šalvěj v syrovém stavu

Ani přírodní nemusí znamenat bezpečné, zdravé, vhodné pro naše tělo a zdraví. Vždy záleží na velikosti dávky. Ovšem některé přírodní látky dokáží lehce ovlivnit i moderní medicínu.

Třezalka tečkovaná

Často užívanou rostlinou v našich končinách je třezalka tečkovaná. Její užívaní má hned několik příznivých účinků. Ovšem je dobré vědět, kdy by nám mohla třezalka více uškodit, jako pomoct.

Kdy se vyvarovat třezalce? 

V případě, že užíváte hormonální antikoncepci ve formě tablet, třezalky se vyvarujte. Už i obyčejný čaj, který přispívá k emoční vyrovnanosti a používá se při poruchách spánku, může ovlivnit účinnost vaší antikoncepce. Pokud užíváte antikoncepční pilulky spolu třezalkou, doporučujeme použít dodatečnou formu antikoncepce. Ovšem třezalka může ovlivnit účinek daleko většího počtu léků

Jedním z nich jsou léky na srdce s obsahem digoxinu. I účinek digoxinu může být při současném užívání třezalky snížen díky menší absorpci léčivé látky.

Nežádoucí účinky při užívání třezalky

Časté nežádoucí účinky vznikají při současném užívání léků ze skupiny antidepresiv – třezalky. V těchto případech může dojít ke zvýšení hladiny serotoninu a to může způsobit závažné nežádoucí účinky včetně problémů se srdcem, zimnice, úzkosti, zvýšené teploty a zvracení (tzv. Serotoninový syndrom). Neužívejte třezalku, pokud užíváte léky na depresi.

Neméně závažné důsledky může mít třezalka i na léky s obsahem warfarinu, které jsou určené k ředění krve.

Třezalka a pobyt na slunci

Při užívaní třezalky samotné se nedoporučuje vycházet na přímé slunce. Kombinace letního sluníčka a třezalky může způsobit nepříjemné puchýře, zarudnutí kůže, anebo alergie. V kombinaci s fotosensibilizujícími léky (léky, které zvyšují citlivost na sluneční světlo) – se toto riziko ještě zvětšuje.

Echinacea a podpora imunity

Ovšem i echinecea má svoji slabou stránku. V případě chřipek a nastydnutí se nedoporučujeme vzájemně kombinovat echinaceu a paracetamol. Echinacea může ovlivnit vstřebávaní paracetamolu, léku na teplotu, čímž by zejména při vysokých dávkách paracetamolu mohlo dojít ke zvýšení hladiny této účinné látky v těle, což může mít nežádoucí účinek na játra. (O tom, určitě přineseme samostatný článek).

Aktivní uhlí a léky

Aktivní "černé" uhlí (živočišné uhlí) nikdy nekombinujte s dalšími léky. Důvod je velice jednoduchý. Aktivní uhlí má pohlcující účinek, tedy je schopné na sebe navázat nejen nežádoucí látky přítomné v žaludku, ale i léky. V podstatě absorbuje vše, čeho se dotkne a nerozlišuje dobré od zlého. Tím, že uhlí absorbuje i právě užitý lék, tak se tělu nedostane potřebný léčebný účinek. Abyste tomuto nežádoucímu působení předešli, doporučujeme dodržet mezi jednotlivými léky a aktivním uhlím alespoň 2hodinový odstup.

Pozor na šalvěj v syrovém stavu

V bylinném léčitelství je populární Šalvěj lékařská. Šalvěj nedoporučujeme užívat v syrovém stavu, ale měla by se před samotnou konzumací vždy alespoň teplotně upravit. Čerstvá šalvěj totiž obsahuje zdraví škodlivé silice. Otrava se projevuje podrážděním pokožky při styku se šťávou. Pokud užijete příliš velkou dávku, může dojít k podráždění žaludku, střev, a samotný nežádoucí účinek může vést až k poškození jater a ledvin. U těhotných žen může vyvolat potrat. Toxin může způsobit ztrátu paměti, orientace, a dokonce záchvaty epilepsie.

Samozřejmě, rizika souvisejí s užíváním vysokých dávek šalvěje anebo častým užíváním, což běžným konzumentům šalvěje obvykle nehrozí. I tak s ní však třeba zacházet opatrně. Šalvěj neužívejte dlouhodobě, a hlavně ji vždy alespoň tepelně upravte, abyste si místo ozdravné nedopřáli jedovatou kúru.

Léky vždy užívejte tak, jak vám doporučil lékař nebo lékárník. Pokud si nejste jisti, které léky se mohou nebo nemohou kombinovat, raději se zeptejte dříve, než jich užijete. Pokud vám lékař předepisuje zcela nový lék, který jste dosud neměli, nezapomeňte mu zmínit všechny výživové doplňky i volně prodejné léky, které aktuálně berete. Vyhnete se tak zbytečným komplikacím a nežádoucím účinkům, které by vám mohly prodloužit léčbu. Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.