Betaglukan

Obsah:

Co je to betaglukan a v čem je obsažen?

 Na co je dobrý?

V čem je obsažen?

  Kdy a jak užívat betaglukan?

Pro koho jsou betaglukany vhodné?

 

Co je to betaglukan a v čem je obsažen? 

Betaglukany jsou polysacharidy, které se přirozeně vyskytují v obilovinách, kvasnicích, houbách a řasách, kde se podílejí na stavbě buněčných stěn.  Betaglukany jsou proto považované za druh rozpustné vlákniny. 

Rozpustná vláknina je z velké části metabolizována během průchodu střevem a je využívána jako takzvané prebiotikum – potrava pro zdraví prospěšné střevní bakterie. 

Velmi bohatým zdrojem betaglukanů jsou především ovesné vločky a otruby, které navíc obsahují vysoké množství vitaminů, například kyselinu listovou, vitamin E a vitaminy skupiny B. Dále obsahují také vápník, železo, fosfor a zinek, a proto by měly být pravidelnou součástí zdravého a vyváženého jídelníčku.

Ovesné vločky, a tím i betaglukany, můžete do jídelníčku zařadit například v podobě instantních ovesných kaší

Na co je dobrý?

Účinky betaglukanu jsou v současné době objektem vědeckého bádání, jelikož jsou to látky s velkým potenciálem. Působení betaglukanu na lidský organismus závisí na jejich druhu a struktuře. Například betaglukany z ovsa mohou přispívat k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Mějte však na paměti, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu nejméně 3 g betaglukanů z ovsa, ovesných otrub, ječmene, ječných otrub nebo ze směsí těchto zdrojů denně.

Konzumace betaglukanů z ovsa nebo ječmene jakožto součásti jídla také přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle. 

V čem je obsažen?

Vyjma výše zmíněných potravin, jako jsou ovesné nebo ječné vločky a otruby, můžete betaglukany najít také v houbách, mořských řasách či kvasnicích. 

Druhy a formy betaglukanu v doplňcích stravy

Mezi nejčastější druhy patří betaglukany produkované houbami, jako jsou například  hlíva ústřičná, reishi (lesklokorka lesklá) nebo shitake

S tím, jaký bude nejúčinnější betaglukan konkrétně pro vás, bohužel neporadíme, ale na stránkách Euc lékárny si můžete vybrat z široké nabídky doplňků stravy s betaglukanem a najít ten, který Vám bude nejvíce vyhovovat. Vybírat můžete z klasických doplňků stravy ve formě tablet, ale také chutných sirupů, které ocení především děti.

Betaglukany se v doplňcích stravy často objevují v kombinaci s vitaminem C nebo vitaminem D, které přispívají mimo jiné k normální funkci imunity.

Vždy však mějte na paměti, že doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy a zdravého životního stylu. 

Kdy a jak užívat betaglukan?

Období vhodné pro jeho užívání není jednoduché určit. Obecně se doporučuje betaglukan užívat v průběhu celého roku, zejména v období zvýšené zátěže pro organismus, například v zimních měsících nebo pokud jste nadšení sportovci.

Pro koho jsou betaglukany vhodné? 

Většina betaglukanů je vhodná především pro dospělé, nicméně existují také přípravky s betaglukanem určené pro děti. O užívání betaglukanů u dětí, těhotných a kojících žen se vždy nejdříve poraďte s lékařem nebo lékárníkem a vždy dodržujte doporučené denní dávkování. 

Pro doplnění ještě uvádíme, že existují dokonce přípravky s betaglukany pro psy a kočky.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.