Borelióza, její následky, léčba a prevence

Obsah: 

Co je borelióza - přenos nemoci z klíštěte na člověka

 Průběh boreliózy

Následky boreliózy

Borelióza u dětí

Léčba boreliózy

Prevence

Jak správně odstranit klíště

Nepodceňujte příznaky boreliózy

Borelióza se řadí mezi nejčastější infekce přenášené klíšťaty. Na tuto zákeřnou nemoc doposud nebyla vyvinuta žádná vakcína, a právě o to víc je důležitá prevence.  Prvním příznakem bývá zarudlá skvrna na kůži se světlým středem v místě přisátí klíštěte. Projevy boreliózy jsou však velmi rozmanité a často snadno přehlédnutelné. Přinášíme vám informace o příznacích boreliózy, jednotlivých fázích této zákeřné nemoci, její léčbě i možných následcích.

Co je borelióza – přenos nemoci z klíštěte na člověka

Lymeská (lymská) borelióza nebo také klíšťová borelióza je onemocnění způsobené bakterií komplexu Borrelia burgdorferi sensu lato – tedy skupinou bakterií Borrelia burgdorferi tvořenou jejími různými poddruhy. Přenášejí ji dospělá klíšťata i jejich mladší vývojová stádia. Přenos borelií probíhá uvolňováním infikovaných slin klíštěte do těla hostitele během sání krve, a to po 24 hodinách od přisátí. Proto se okamžitým vytažením přisátého klíštěte snižuje riziko nákazy. Přenos boreliózy z člověka na člověka není možný.

Průběh boreliózy

První fáze onemocnění

První fáze onemocnění nastává zhruba 2 až 4 týdny po přenosu infekce do těla. Častým projevem je jasně ohraničená zarudlá skvrna v místě přisátí klíštěte s centrálním vyblednutím, která nebolí ani nesvědí. Podobné skvrny se později můžou objevovat kdekoliv po těle, i na místech, kde klíště přisáté nebylo (erytem migrans – tedy putující zarudnutí). Skvrna dosahuje velikosti až 5 cm. Tuto fázi boreliózy mohou doprovázet následující příznaky:

  • potíže připomínající chřipku,
  • bolesti hlavy,
  • zvýšená teplota,
  • bolesti svalů a kloubů,
  • zduření lymfatických uzlin.

V mnoha případech se však v první fázi nemusí objevit žádné příznaky, případně jsou mírné a zůstanou bez povšimnutí. Celkově je průběh boreliózy velmi individuální a zdaleka ne každý nakažený projde všemi stádii nemoci.

Druhá fáze boreliózy

Druhé stádium boreliózy znamená zátěž pro celé tělo a většinou probíhá 1 až 4 měsíce po nakažení. V této etapě nemoc postihuje klouby, nervový systém či srdce. Příznaky tohoto stádia zahrnují následující potíže:

  • bolest, slabost, případně brnění končetin,
  • obrna lícního nervu, zánět mozkomíšních blan, záněty jiných nervů,
  • bolesti hlavy, poruchy soustředění,
  • otoky a bolesti kloubů,
  • zánět spojivek,
  • zánět srdečního svalu, poruchy srdečního rytmu,
  • bolesti svalů.

Typickým projevem boreliózy u dětí je tzv. boreliový lymfocytom – modročervený uzlík na koncových částech těla: ušní boltec, šourek, bradavka.

Třetí fáze boreliózy – možné celoživotní následky (chronická borelióza)

Není-li borelióza řádně a včas léčena, může po měsících až letech od nákazy přejít do třetího stadia. V této etapě nemoci pacienti zpravidla pociťují obrovskou únavu, leckdy může také dojít k trvalým změnám a poškozením některých orgánů. Ve třetím stádiu se mohou objevit následující potíže:

Chronická nervová a kloubní forma – nemocní mohou pociťovat brnění či necitlivost rukou a nohou, trpí také poruchami paměti a spánku. Objevují se bolesti a otoky kloubů – nejčastěji kolenních.

Následky boreliózy

Následkem špatně léčené či neléčené (přechozené) boreliózy tedy může být napadení centrálního nervového systému, tzv neuroborelioza. Ta může způsobit ztuhlý krk, silné bolesti hlavy, záněty nervů, mozkomíšních plen a mozku (meningitida). Dále může nemoc napadnout i periferní nervový systém, což se následně projevuje např. nedoslýchavostí, poruchami vidění či závratěmi.

Mezi příznaky neuroboreliózy patří problémy s pamětí, deprese, denní spavost, noční bdělost, poruchy paměti a pozornosti. Poruchy nervového systému se mohou rozvíjet po dobu měsíců až let od neléčené infekce, vyskytnout se mohou také problémy se srdcem. Na kůži neléčeného pacienta se někdy objevují skvrny či vyrážka, mohou nastat i záněty očí či hepatitida.

Borelióza u dětí

U dětí se při borelióze častěji vyskytují mnohočetné zduřelé skvrny a jiné kožní projevy. Také je u nich běžná obrna lícního nervu, dítě bývá unavené, nesoustředěné a může ho pobolívat celé tělo. Příznaky u dítěte nikdy nepodceňujte a vždy urychleně vyhledejte lékaře. Včasné nasazení léčby je zásadní.

Léčba boreliózy

Před zahájením léčby je nutná správná diagnostika lékařem. Při diagnostice se bere v potaz časový odstup od přisátí klíštěte (24 hodin a déle) a velikost skvrny. Jelikož infekci přenáší i nižší vývojová stádia klíšťat – velice drobné nymfy – není přisátí klíštěte podmínkou pro diagnostiku boreliózy. Lékař se vždy řídí klinickým stavem pacienta. Po rozpoznání boreliózy se zahájí léčba antibiotiky.

Lékem první volby jsou tetracykliny (u dětí starších 8 let) nebo betalaktamová antibiotika.  Při alergii na penicilin či nesnášenlivostí tetracyklinů se podávají makrolidy (azitromycin). Účinek antibiotické léčby se projevuje zmírněním či úplným vymizením projevů nemoci.

Antibiotická léčba se aplikuje i v případě boreliózy během těhotenství, s výjimkou léčiv, jež jsou v těhotenství kontraindikované. Ačkoliv mohou borelie pronikat přes placentu, nebyl prokázán jejich negativní vliv na vývoj plodu. V případě boreliózy u kojící ženy se bakterie nedostanou do mateřského mléka, tudíž není nutné kojení přerušovat.

Prevence

Zatím jedinou prevencí je používání repelentů a volba vhodného oděvu i obuvi do přírody. Také je důležitá pečlivá kontrola po návratu z přírody, hlavně pak v oblasti třísel, podpaží, vlasů, za ušima, v loketních a podkolenních jamkách. Přisáté klíště je nutné odstranit co nejdříve, ideálně do 24 hodin od přisátí.

Jak správně odstranit klíště

Klíště je doporučujeme odstraňovat v ochranných rukavicích. Místo vydezinfikujte, následně klíštětem opatrně kývejte pomocí pinzety či speciální karty se zářezy. Klíště by se po chvíli mělo uvolnit – vyjměte ho a místo opět dezinfikujte. Pokud se klíště přetrhne a přední část zůstane v ráně, vyhledejte lékaře.

Klíště lze odstranit i vytáčením prstem bez pomůcek, ovšem takovým způsobem se zvyšuje riziko infekce. Vytažené klíště zlikvidujte vhozením do záchodové mísy, případně spálením. V následujících 2 až 4 týdnech sledujte místo přisátí klíštěte – drobný červený flek je normální, pokud se však začne zvětšovat nebo uprostřed zbledne, vyhledejte neprodleně lékaře.

Nepodceňujte příznaky boreliózy

Borelióza má velmi variabilní projevy. Typickým příznakem bývá zarudlá skvrna s bílým středem, nemoc se však může šířit i bez příznaků. Očkování proti borelióze zatím neexistuje, takže jedinou prevencí je obezřetnost při a po pobytu v přírodě. V případě, že u sebe či svých dětí objevíte po klíštěti podezřelou skvrnu, přidá se únava, bolesti kloubů, hlavy, problémy se soustředěním či dokonce závratě, neodkladně se vydejte k lékaři.

Článek vznikl ve spolupráci s lékaři EUC

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.