Hemoroidy

Obsah: 

› Co to jsou hemoroidy?

 Druhy hemoroidů

Jaké jsou příčiny vzniku?

Jak poznat, že mám hemoroidy?

› Kdy jít k doktorovi aneb jsou hemoroidy nebezpečné?

Prevence rozvoje

Léčba hemoroidů

 

Pokud Vás trápí nepříjemné svědění a pálení v okolí análního otvoru, míváte bolesti při vyprazdňování a pozorujete stopy čerstvé krve ve stolici, pravděpodobně Vás trápí hemoroidy. V následujícím článku Vám přiblížíme, co to vlastně hemoroidy jsou, jak vznikají a jaké jsou možnosti jejich léčby. Mějte však na paměti, že pokud výše zmíněné příznaky pozorujete, je vhodná včasná návštěva lékaře, který doporučí vhodnou léčbu a nejlépe poradí, jak se hemoroidů zbavit.

Co to jsou hemoroidy?

Přeneseně jsou hemoroidy patologické, uzlovitě rozšířené cévní pletence, které na zvýšený tlak reagují zduřením a někdy dokonce výhřezem sliznice. Ve skutečnosti tento pojem označuje běžnou fyziologickou součást lidského těla. Jako hemoroidy se v lékařské terminologii označují cévní pletence v oblasti konečníku a řitního otvoru. Někdy se v této souvislosti můžeme setkat také s označením žilní městky, zlatá žíla nebo nesprávně hemeroidy anebo dokonce hemorojdy.

Tyto žilní pletence jsou tvořeny vazivovou tkání a arteriovenózními (tepennými a žilními) kanálky. Slouží jako polštářová výplň a podílejí se na utěsnění análního kanálu a fungují tak jako ochrana před inkontinencí – společně s okolními svaly zabraňují nechtěnému úniku stolice.

Pro mnoho z nás jsou však hemoroidy známy spíše v negativním slova smyslu, a to jako nepříjemné hemoroidální onemocnění, které není nijak výjimečné a postihuje až 60 % dospělé západní civilizace. Častěji se objevuje u mužů než u žen, a to především ve věkové skupině nad 50 let. Ženy jsou vznikem hemoroidálních onemocnění ohroženy v mladším věku, a to především v souvislosti s těhotenstvím a porodem, kdy je anální oblast pod větším tlakem, než je obvyklé.

Druhy hemoroidů

Hemoroidy se dělí dle svého umístění na:

  • vnitřní hemoroidy (interní hemoroidy) – ve vnitřním ústí řitního kanálu
  • vnější hemoroidy (externí hemoroidy) – ve spodní části análního kanálu, a hlavně na zevním povrchu konečníku
  • intermediární hemoroidy – struktury mezi vnitřními a vnějšími pleteněmi

Jaké jsou příčiny vzniku?

Příčin a rizikových faktorů vzniku hemoroidálních onemocnění je celá řada a není náhodou, že postihují především obyvatele vyspělých zemí, kteří jsou charakterizováni sedavým způsobem života.

Mezi příčiny vzniku hemoroidálních onemocnění patří:

  1. dlouhodobý nárůst žilního tlaku
  2. zvýšený tonus svěračů
  3. zvýšený nitrobřišní tlak
  4. nádorová onemocnění v oblasti břicha a malé pánve

Mezi rizikové faktory vzniku hemoroidálních onemocnění patří:

  1. sedavý způsob života
  2. nadváha a obezita
  3. nedostatek aktivního pohybu
  4. nevhodné stravování
  5. nízký příjem vlákniny
  6. nedostatečný příjem tekutin
  7. přílišná konzumace kořeněných jídel
  8. nadměrné fyzické přetěžování
  9. špatné defekační návyky
  10. častá aplikace čípků
  11. nedostatečná hygiena
  12. alkoholismus a kouření
  13. stres a emocionální zátěž
  14. lokální prochlazení

Jak poznat, že mám hemoroidy?

Hemoroidální onemocnění vznikají rozšířením a zduřením žilních pletenců, které je obvykle doprovázeno svěděním, bolestí a krvácením. Výše zmíněné příznaky jsou však nespecifické a mohou být způsobeny také jiným onemocněním (například prasklinami a záněty v oblasti análního otvoru).

Kdy jít k doktorovi, aneb jsou hemoroidy nebezpečné?

Většina onemocnění spojených s nepříjemnými pocity v oblastní análního otvoru nejsou vážná a pod lékařským dohledem jsou velmi dobře léčitelná. Existují však i onemocnění, jako například zánětlivá onemocnění tlustého střeva nebo kolorektální karcinomy, která jsou velmi nebezpečná a mohou mít podobné příznaky. Proto je vždy na místě navštívit lékaře, pokud se u Vás výše zmíněné příznaky vyskytnou. Nejprve navštivte praktického lékaře, který Vám doporučí příslušného specialistu – proktologa.

Hemoroidy však bohužel mají tendenci se vracet v průběhu let, a proto je jistě na místě lékaře navštěvovat na dlouhodobé bázi.

Prevence rozvoje

Není náhodou, že prevence rozvoje hemoroidálních onemocnění úzce souvisí s výše zmiňovanými příčinami jejich vzniku. Uvedená opatření pomáhají také zmírnit již rozvinutá hemoroidální onemocnění.

  1. Přestaňte kouřit

Kouření je rizikovým faktorem vzniku celé řady onemocnění. Vede k oslabení stěn cévního systému, hemoroidů nevyjímaje. Kouření také může dopomoci k rozvoji vysokého krevního tlaku, který je jedním z příčin hemoroidálních onemocnění.

Pokud se snažíte přestat kouřit, můžete si přečíst článek na blogu EUC lékárny, který se kouření věnuje.

  1. Vyvarujte se konzumaci alkoholu

Stejně jako v případě kouření, také alkohol může oslabovat stěny cév a zvyšovat krevní tlak.

  1. Pravidelně se hýbejte

Omezení sedavého způsobu života je jedním ze zásadních preventivních opatření proti rozvoji hemoroidálního onemocnění. Ale pozor, ne všechny pohybové aktivity jsou v případě tohoto typu onemocnění vhodné. Preventivně nebo při hemoroidech (lidově hemeroidech) se vyvarujte silových pohybových aktivit, jako je například zvedání těžkých činek, které vede ke zvýšení nitrobřišního tlaku. Ideální není ani dlouhá jízda na kole a v případě rozvoje akutních obtíží spojených s hemoroidy ani plavání v bazénu z důvodu rizika rozvoje infekce.

  1. Konzumujte stravu s dostatkem ovoce, zeleniny a vlákniny

Vyvážená a pestrá strava s dostatkem ovoce, zeleniny a vlákniny pomáhá předcházet zácpě, která může být spouštěčem hemoroidálních onemocnění z důvodu zvýšeného tlaku při defekaci.

Pro správnou funkci trávicího ústrojí a pravidelnou stolici je také důležité mít vyvážený střevní mikrobiom. Na stránkách EUC lékárny naleznete velké množství doplňků stravy s obsahem probiotik a laktobacilů.

Jak obecně zlepšit své trávení se můžete dočíst v článku, kde se této problematice obšírně věnujeme.

Doptejte se svého lékaře, jaké jídla naopak nesmíte jíst při hemoroidech. Obecně je dobré se vyhýbat smaženým, kořeněným a soleným jídlům. Není rozumné konzumovat stravu skládající se převážně z polotovarů.

  1. Nezapomínejte na dostatečný pitný režim

Dostatečný pitný režim vede ke změkčení stolice a je také vhodným prostředkem k prevenci zácpy.

  1. Naučte se správnou techniku

Přirozená poloha při vyprazdňování není, jak by se mohlo zdát, v polosedě na toaletě, ale spíše v dřepu. V domácích podmínkách je možné dřep nasimulovat podložením chodidel do výšky 10-15 cm. Pro tento účel můžete využít také speciálně vytvořené podložky nohou.

V této pozici dochází k předsunutí pánve a lehkému předklonu trupu čímž dochází ke změně sklonu pánevního dna, které umožňuje výraznější uvolnění svalů oproti poloze vsedě. Bylo objektivně prokázáno, že poloha v dřepu zkracuje dobu vyprázdnění a zmenšuje intenzitu a zkracuje dobu tlačení.

Odborníci také radí na toaletě netrávit příliš mnoho času a potřebu vykonávat bez rušivých elementů například v podobě mobilního telefonu.

  1. Dbejte na dostatečnou hygienu

K rozvoji hemoroidálních onemocnění může vést také nedostatečná hygiena, jelikož přítomné baterie mohou být zdrojem infekce.

Ideálně si oblast omyjte mýdlem a teplou vodou po každé návštěvě toalety. Nezapomeňte si oblast dobře osušit. Pro hygienu můžete také využít vlhčených hygienických ubrousků s obsahem prokto-glyvenolu.

Při již vzniklých obtížích můžete použít speciální intimní mycí gely vhodné při hemoroidech, například s obsahem dubové kůry, která je tradičním prostředkem užívaným k úlevě od potíží.

  1. Noste vhodné spodní prádlo

Při hemoroidech je důležitý také vhodný výběr spodního prádla, které by mělo být prodyšné a ideálně bavlněné. Nastudujte si správné způsoby praní prádla, abyste odstranili všechny bakterie.

Léčba hemoroidů

Léčba hemoroidálních onemocnění se odvíjí od typu onemocnění (vnitřní či vnější hemoroidy) a v jaké fázi se onemocnění nachází. Existují konzervativní i chirurgické léčebné metody, které v některých případech vyžadují také hospitalizaci.

Nejčastěji se využívá kombinace farmakoterapie, aplikace lokálních přípravků a zavedení režimových opatření, která jsou popsána výše v kapitole o prevenci.

Domácí léčba hemoroidů by měla probíhat po konzultaci a na doporučení lékaře. Jako první pomoc k úlevě od akutních obtíží Vám mohou pomoci přípravky k péči o hemoroidy anebo volně prodejné léky určené k léčbě hemoroidů, nejčastěji v podobě mastí, gelů nebo čípků, které mohou obsahovat kombinaci nesteroidních analgetik/antiflogistik (léky s protizánětlivým účinkem), venofarmaka a vazoprotektiva (léky k léčbě cévních onemocnění) a lokální anestetika (znecitlivující léky). 

K úlevě a jako podporu k farmakologické léčbě můžete využít také bylinek. Lékaři doporučují teplé obklady nebo sedací koupele v odvarech květů různých bylin, které mají relaxační účinky.

Pokud jste se v článku nedozvěděli odpovědi na všechny vaše otázky, doporučujeme přečíst si také další článek o hemoroidech na stránkách EUC.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.