Jaro - pozor na alergie

Obsah: 

Jaro - sezóna alergií přichází

 Kdy vzniká a jak se projevuje alergická rýma?

Diagnostika alergie

Léčba alergické rýmy a bronchiálního astmatu

Alergie může trápit celý organismus

Čemu se při alergiích vyvarovat

Po pro alergiky relativně příznivé zimě, přichází kritické jaro. Příroda se se slunečním svitem a zvýšenou teplotou probouzí a organizmus alergika začíná rechle reagovat. Slzy vám tečou proudem, škrábe vás hrdlo, svědí sliznice a z nosu se vytvoří vodovod. Alergie dokáže znepříjemnit jakýkoli outdoorový sport, unavit až vyčerpat tělo . 

Jaro – sezóna alergií přichází

V březnu až dubnu se v ovzduší zvyšuje koncentrace pylů a alergenů a jejich převaha v ovzduší trvá přibližně do května až června. Kromě lísky, olše, topolu, kvetou i jasan, vrba, bříza či dub.

Kdy vzniká a jak se projevuje alergická rýma?

Alergická rýma je zánět nosní sliznice vyvolaný alergenem, kdy zpočátku začínají nos, podnebí, hrdlo a oči svědit a následně se objevují tři základní projevy – kýchání, vodnatý výtok z nosu a jeho ucpání. Projevy jsou často podobné nachlazení a zejména na začátku se častou pletou. Velmi často se k alergické rýmě přidruží i postižení očí, kdy se mohou zanítit a otéci oční spojivky. Mohou se připojit také mírně zvýšené teploty a zvýšená únavnost.

Diagnostika alergie

Dělá se s pomocí tzv. vpichového testu (prick test) – kožní test – na předloktí s konkrétními alergeny. Zohledňuje se ovšem i rodinná anamnéza, vliv dědičnosti, životní styl, stravovací návyky a jiné.

Léčba alergické rýmy a bronchiálního astmatu

Léčba se skládá ze tří základních bodů:

1. Omezit kontakt s pylem, pracherm a alergenem

2. Řešit příčinu onemocnění. Specifická imunoterapie je jediná léčba, která léčí samotnou příčinu alergických onemocnění, je to vlastně zásah do samé podstaty onemocnění. Pacientovi se postupně přidává alergen, který mu zapříčiňuje největší potíže, od nejnižší koncentrace po nejvyšší, přičemž si organizmus vytváří vlastní protilátky proti alergenu.

3. Odstranit příznaky. Symptomatická léčba, na kterou používáme symptomatické léky (homeopatika, antihistaminika, lokální kortikosteroidy, …) ulevují od příznaků alergie, ale nezabrání návratu potíží po přerušení léčby.

  • Antihistaminika jsou léky tlumící alergii, protože blokují účinek histaminu, který způsobuje všechny nepříjemné projevy alergické rýmy – svědění očí, patra úst, otok nosní sliznice, kýchání a podobně.
  • Nosní spreje s kortikoidy – jsou potřebné hlavně při výrazném ucpání nosu, způsobeného otokem nosní sliznice. Jako podporu lokálnlí nosní léčby alergie doporučujeme nosní spreje s antialergiockou létkou s mořskou vodou 
  • Základem léčby bronchiálního astmatu je podávání protizánětlivých léků,  a inhalační kortikoidy (Zpravidla léky na předpis). Tyto působí jako dlouhodobá protizánětlivá léčba bronchiálního astmatu, ale nejsou efektivní těsně před fyzickou zátěží. Při obtížích, jako např. při sportovním výkonu, se těsně před zátěží může podávat inhalační dávka. Pozor:Tyto léky však musí být přísně ordinovány odborníkem pro léčbu bronchiálního astmatu, tedy imuno-alergologem nebo plicním lékařem a pro svoje účinky jsou i na antidopingových seznamech a sportovec bez diagnózy může být ze soutěže vyloučen.

Alergie může trápit celý organismus

Alergie se netýká pouze nosu anebo očí, ale postihuje celý organismus. Může přecházet z jednoho druhu alergie do druhého – ekzém, potravinová alergie, bronchiální astma a jiné. Pravděpodobnost, že budete alergičtí, roste s výskytem alergie v rodině, avšak rozšíření alergií není dáno jen dědičností, ale hlavně změnami vnějšího prostředí a životního stylu.

Až 40% populace má k nějakému typu alergie vrozené předpoklady a patří mezi atopiky. Atopik se může kdykoli během života změnit na alergika, jednoduše řečeno, co vám dříve nevadilo, vám postupem času začne vadit. Alergická onemocnění se tak stala novou epidemií naší doby. 

Čemu se při alergiích vyvarovat?

Kromě sezonních alergii velké množství pacientů trápí i další typy alergií. Někdy stačí se vyhýbat prašnému prostředí a omezot pobyt v přírodě, kde předpokládate výskyt alergénu. Je potřeba si dávat pozor například na med, který může obsahovat pylový alergen a vyvolat alergickou reakci. Pokud se tyto příznaky neléčí již v začátcích a alergická rýma se podcení, stav se může pomalu zhoršovat a může se vyvinout bronchiální astma, kterým trpí až 30% pacientů s diagnózou alergické rýmy.

Nepříjemná spolupráce alergie a astmatu se rozjede počínaje prvním jarním sluníčkem, když stromy začnou rašit a kvést. Pylová sezóna je tady as ní i zmíněné příznaky. Nejhorší to je během sušších a větrných dnů, kdy šíření pylů nic nebrání. Drobnou úlevou je jen občasný jarní déšť.

V případě, že užíváte volně prodejné léky na alergie, antihistaminika, a nejste si jisti zda vaše tělo reaguje správně, můžete se na nás EUC lékárnách s d.věrou obrátit, rádi vám použití vysvětlíme a poradíme s dalšími režimovými opatřeními. 

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.