Návrat do školy a imunita

Obsah: 

S jakým onemocněními se setkávají děti v kolektivech?

 Co ovlivňuje dětskou imunitu?

Co všechno může přispět k normální funkci imunitního systému našich dětí?

Co když se nám dostane brouk do hlavy - nechtěný návštěvník - veš dětská

Rodiče, nezapomínejte ani na sebe

Tip na závěr 

Jak jistě všichni velmi dobře víme, září a začátek nového školního roku je obdobím zvýšených nároků nejen na rodičovskou peněženku a psychiku, ale také na imunitu našich ratolestí. Po bezstarostném létě, kdy děti většinu času trávili venku při letních radovánkách a nemoci se jim ve většině případů vyhýbaly, přichází sychravý paní podzim, nástup do školy, či školky a s tím spojené zvýšené nároky na imunitu díky infekčním onemocněním. 

V těchto dnech imunita dětí dostává zabrat, a proto je nejvyšší čas jí pomoci.

S jakými onemocněními se setkávají děti v kolektivech?

V dětských kolektivech se nejčastěji vyskytují infekce horních cest dýchacích, jako je klasické nachlazení, rýma, bolest v krku, kašel, zánět nosohltanu, či angína, které navíc mohou zkomplikovat přidružené infekce (záněty středního ucha, záněty průdušek). Jelikož jde o kapénkové infekce, jejich šíření je poměrně jednoduché a rychlé, stačí jedno nemocné, anebo klidně i nedoléčené dítě v kolektivu. Tyto infekce trápí zejména děti v předškolním věku a mladší školáky, a bohužel, častokrát i opakovaně.

Co ovlivňuje dětskou imunitu?

I když bychom se všichni rádi vyhnuli nechtěnému scénáři – tři dny ve školce/škole, dva týdny doma – ne vždy je to tak jednoduché. Zatímco některé děti bývají nemocné jednou za pět let, jiné jdou podle výše zmíněného harmonogramu.

Na imunitu, tedy obranyschopnost organismu, má vliv mnoho faktorů. 

Některé ovlivnit neumíme vůbec (genetika, neboli predispozice k určitým onemocněním, a navíc imunitní systém dětí se vyvíjí postupně a u každého dítěte individuálně), další už svým chováním částečně ovlivnit můžeme (životní prostředí - smog a znečištěné ovzduší jako daň za bydlení ve městě). Co však ovlivnit umíme určitě, je celkový životní styl. Důležitý je pravidelný pobyt na čerstvém vzduchu, otužování, pohyb nebo sport přiměřený věku, dostatek spánku, málo stresu a zejména zdravá, pestrá a vyvážená strava a kvalitní pitný režim.

Jsou však situace nebo období v roce, kdy vitamíny z ovoce a zeleniny nestačí: nástup dětí do školy či školky po prázdninách – kritický bývá zejména první rok v kolektivu, chřipkové období a celkově podzimní a zimní období. Tehdy je třeba sáhnout i po výživových doplňcích, které imunitu podpoří a pomohou lépe zvládnout infekce.

Co všechno může přispět k normální funkci imunitního systému našich dětí?

Vitamíny C a D

Vitamíny C a D jsou základní vitamíny když uvažujeme o imunitním systému. Vitamin C navíc snižuje pocit vyčerpání a únavy, což se sejde hlavně školákům při učení se na písemky či zkoušení. Vitamin D je třeba doplňovat ve formě výživových doplňků od podzimu do jara, protože ze stravy jej nezískáváme v dostatečném množství, v létě je jeho hlavním zdrojem slunce.

Formu dětských vitamínů volte podle věku dítěte.

  • Pro menší děti (školkaře) jsou vhodné vitamíny ve formě kapek.
  • Děti, které umí cucat, mohou užívat vitamíny i ve formě tablet na cucání.
  • Pro školáky, kteří už umí polykat tablety, jsou vhodné tablety anebo gelové tobolky.

Betaglukany

Betaglukany jsou polysacharidy získávané z tzv. medicinálních hub a kvasinek a to zejména beta-1,3/1,6-D-glukan, který se z nich izoluje.

Proč je vhodné užívat betaglukany?

  • Mohou užívat dlouhodobě (2 až 3 měsíce).

Po přípravcích s betaglukany v kombinaci s vitamínem C sáhněte v případě, je-li vaše dítě často nemocné, infekce mají těžký nebo zdlouhavý průběh, je při nich nutné užívání antibiotik (i opakovaně), je vystaveno zvýšené fyzické či psychické zátěži (pravidelně sportuje, navštěvuje více kroužků, přežívá v škole stresující období) nebo jej čeká první rok v kolektivu.

Upozornění: nesmí je užívat lidé s transplantovanými orgány, užívající imunosupresiva a při autoimunitních onemocněních jen po doporučení lékařem.

Co když se nám dostane brouk do hlavy – nechtěný návštěvník – veš dětská

Největším postrachem jsou vši. V průběhu školního roku či po dalších kolektivních aktivitách – například školních výletech – je proto vhodné dětské vlásky důkladně pravidelně prohlédnout. Spolehlivým indikátorem přítomnosti vší je silné svědění a podráždění pokožky hlavy. V případě, že vši a hnidy (bílá vajíčka) ve vlasech najdete, jednejte rychle a rozhodně své dítě neposílejte do školy. K odstranění drobných parazitů použijte speciální přípravek, který je dostupný v lékárnách. Prostředek zbaví vlasy hnid a pomůže tak předejít jejich opětovnému výskytu. Stříhání vlasů není nutné – vši a hnidy stačí vyčesat speciálním hřebenem (všiváčkem). Pokožku hlavy poté pravidelně kontrolujte.

S návratem do škol, školek a koelktívů souvisí i zvýšené riziko planých neštovic.Na téma planých neštovic jsme psali zde.  

Rodiče, nezapomínejte ani na sebe

Dopřejte si i vy pravidelnou dávku céčka, déčka a zinku, abyste se v případě potřeby mohli postarat o své nemocné děti. Nebo se inspirujte tímto seznamem a vyberte si betaglukan v „dospělácké“ verzi.

Tip na závěr

Jelikož vstupní branou patogenů do organismu jsou zejména nosní a ústní sliznice, je dobré je chránit použitím preventivních sprejů či pastilek. Obsahují přírodní látky, které na nich vytvářejí ochrannou vrstvu (fyzikální bariéru), a tak zabraňují virům a bakteriím proniknout do organismu. Sliznice zároveň dlouhodobě zvlhčují. Lze je použít preventivně, ale i během akutního stavu nachlazení či chřipky.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.