Nevzdávejte to! Máme pár tipů, jak nepolevit s novoročním předsevzetím

Obsah: 

Kde děláte chybu a proč se vám nedaří vydržet?

 Nejčastějsí predsezetí

Zdravý životní styl a jeho restart

Chyby a mýty při hubnutí

Tipy na zajímavá předsevzetí

K začátku roku již tradičně patří novoroční předsevzetí. Proč jsou až v 90 % případů odsouzena k nezdaru? V následujícím článku se Vám pokusíme poradit, jak vydržet.

Novoroční předsevzetí si dáváme, většinou protože chceme provést změny k lepšímu. Už to, uvědomit si, že máme nějaký zlozvyk, je první krok ke změně. Odborníci z oboru psychologie v souvislosti s novoročními předsevzetími často připomínají, že se změnami nemusíte čekat na nový rok, naopak předsevzetí, které jste si dali kdykoliv během roku jsou často úspěšnější. Zimní období je naopak pro předsevzetí nejméně vhodná doba, jelikož máme tendenci být unavenější, dny jsou kratší a temnější a chybí nám hormony štěstí, které jsou důležité pro udržení motivace.

Kde děláte chybu a proč se vám nedaří vydržet?

Cíl, který jste si stanovili, je příliš náročný

Nejčastější chybou, která vede k neúspěchu je příliš náročný cíl. Rozdělte si Vaše předsevzetí na více menších cílů, kterých lépe dosáhnete. Například snižte počet vykouřených cigaret nebo začněte postupně zařazovat zdravé potraviny do Vašeho jídelníčku.

Očekáváte okamžitou změnu k lepšímu

Změnit svůj život není otázka dní, někdy ani měsíců a přehnaná očekávání vedou k rychlé demotivaci. Ať už jste se rozhodli zhubnout, začít běhat nebo přestat kouřit, je třeba počítat s tím, že začátky budou vždy těžké a až poté přijdou výsledky.

Změně Vašich návyků je potřeba věnovat především čas, trpělivost a odhodlání. Skutečných výsledků dosáhnete jen tehdy, pokud opravdu budete chtít něco změnit.

Jste na sebe moc přísní a neděláte si dostatečně radost

Ať už se rozhodnete změnit cokoliv, je důležité, aby Vás samotný proces také bavil. Pokud Vám plnění předsevzetí nepřináší radost, je pravděpodobné, že s nimi dříve nebo později skončíte a vrátíte se do starých kolejí.

Pokud se snažíte zhubnout, občas si klidně dopřejte dílek kvalitní čokolády, pokud se snažíte šetřit, sem tam si kupte drobnost, která Vám udělá radost.

Trpíte nedostatkem motivace

Motivace je nejdůležitější faktor, který vede k úspěchu. Zkuste si svůj vývoj od počátku dokumentovat a vždy když budete na pochybách, zaměřte se na své výsledky. Užitečné mohou být aplikace na sport, psaní deníku nebo pravidelné pořizování fotografií.

Nezapomínejte také na význam mít vedle sebe někoho, kdo Vás na Vaší cestě ke změně bude podporovat.

Nejčastější předsevzetí

Nejčastější novoroční předsevzetí se týkají zanechání kouření, zdravého životního stylu, hubnutí nebo třeba utrácení peněz za zbytečnosti. Pokud jste se rozhodli zanechat kouření, můžete si přečíst předchozí článek, kde najdete rady a typy, jak přestat kouřit.

Zdravý životní styl a jeho restart

Zdravý životní styl je jednou z nejdůležitějších prevencí rozvoje kardiovaskulárních onemocnění a jiných civilizačních onemocnění. Pokud jste se rozhodli začít žít zdravě, zařazujte nové potraviny postupně, snažte se přestat kouřit, pravidelně se hýbejte a omezte pití alkoholu na minimum.

Absolvujte pravidelně lékařské prohlídky. Na stránkách EUC lékárny můžete nalézt různé balíčky preventivních laboratorních vyšetření, které Vám mohou dát cenné informace o Vašem zdraví. Vyšetření probíhá po zakoupení poukazu v laboratořích EUC.

Vedle laboratorních vyšetření můžete využít také zdravotních vyšetření, především pokud plánujete začít s pravidelným sportem. Tato vyšetření probíhají v Centru sportovní medicíny při EUC Klinice Ústí nad Labem.

Zásady zdravého stravování

  • Každý den konzumujte ovoce a zeleninu (200-300 g ovoce a 500 g zeleniny denně).
  • Navyšte množství vlákniny ve stravě, až na 30 g-konzumujte celozrnné obiloviny (celozrnné pečivo, rýže, těstoviny), ovoce, zeleninu a luštěniny. Pokud se Vám nedaří ani tak dosáhnout doporučeného množství vlákniny, můžete vyzkoušet doplňky stravy s obsahem vlákniny.
  • Omezte konzumaci jednoduchých cukrů, ke slazení můžete využít různé druhy sladidel s nízkým obsahem kalorií.
  • Omezte konzumaci nasycených tuků (jezte libové druhy masa, ryby, polotučné a nízkotučné mléčné výrobky) a naopak konzumujte dostatek mononenasycených (například olivový olej) a polynenasycených mastných kyselin (rybí olej, omega 3).
  • Méně solte. Vyzkoušet můžete například sůl se sníženým obsahem sodíku nebo koření bez obsahu soli.
  • Dbejte na dostatečný pitný režim- nejlepší alternativou je obyčejná pitná voda, popřípadě různé ovocné a bylinné čaje.

Nezapomínejte také na dostatek vitaminů a minerálních látek. V zimním období je vhodné užívat například vitamin D a doplňky stravy, které přispívají k normální funkci imunitního systému. Vždy však dbejte především na konzumaci pestré a vyvážené stravy s dostatkem ovoce a zeleniny.

Chyby a mýty při hubnutí

Pokud je Vaším novoročním předsevzetím zhubnout, měli byste věnovat pozornost následujícím řádkům. K dlouhodobému snížení hmotnosti přispívá především změna životního stylu s pravidelnou pohybovou aktivitou. Drastickým dietám se vyhněte, nevedou k udržení optimální tělesné hmotnosti a doprovází je všem dobře známý jojo efekt- opětovné zvýšení tělesné hmotnosti po její předchozí cílené redukci.

Mýtus číslo 1: Při redukci hmotnosti nesmím jíst sacharidy

Mezi nejčastější mýtus, se kterým se můžete setkat, je že se při dietě musíte vyhýbat sacharidům, proto je často doporučována nízkosacharidová dieta. Pravdou je, že sacharidy jsou rychlým zdrojem energie (například pro mozek) a tělo je pro svoje každodenní fungování potřebuje. Pokud se snažíte zhubnout, vyhýbejte se jednoduchých cukrům, sladkostem, dochucovadlům a naopak konzumujte celozrnné výrobky, které jsou zdrojem komplexních sacharidů a energie Vám z nich vydrží mnohem déle. Dieta s nízkým obsahem sacharidů (ketogenní dieta) není z dlouhodobého hlediska vhodná a nevede ke změně životního stylu. Nízkosacharidových diet se využívá pouze pod lékařským dohledem při léčbě konkrétních onemocnění (například epilepsie). Pokud si nedokážete sami vymyslet vhodný jídelníček a dodržovat ho, řešením může být krabičková dieta. S ní budete mít jasně dáno, co kdy jíst pro zdravé hubnutí.

Mýtus číslo 2: Při redukci se musím vyhýbat lepku, protože se ukládá v tucích zejména v oblasti břicha

Se sacharidy souvisí ještě jeden velmi rozšířený mýtus o lepku. Můžete se setkat s názorem, že lepek lepí střeva, popřípadě, že se v těle mění na tuky, které se ukládají v oblasti břicha, a vzniká takzvané moučné břicho. Lepek je souhrnné označení pro bílkoviny pšenice. Pravdou je, že pokud netrpíme intolerancí lepku, popřípadě celiakií, není pro nás konzumace lepku nijak nebezpečná a ani po jeho konzumaci nedochází k výraznému příbytku na váze. Lepek se po rozštěpení neukládá s převahou do oblasti břicha. Z kalorického hlediska není rozdíl, zda konzumuje bezlepkový chléb (z rýžové nebo kukuřičné mouky) nebo klasické pšeničné pečivo. Největší roli hraje obsah celozrnných obilovin v pečivu (obsah vlákniny).

Pokud Vám však lékař diagnostikoval celiakii nebo intoleranci lepku, je nutné dodržovat bezlepkovou dietu. Na našich stránkách naleznete také široké spektrum bezlepkových potravin.

Mýtus číslo 3: Když začnu zdravě jíst, nemusím zařadit pohybovou aktivitu

Pokud striktně omezíte nezdravé potraviny a zařadíte do stravy více ovoce a zeleniny, pravděpodobně začnete hubnout. Bez cvičení a pravidelného sportu to dlouhodobě nepůjde. Pohyb je důležitý k udržení svalové hmoty, zlepšení celkové kondice, ke správné funkci imunitního systému a také k udržení normální psychické pohodě a spánku.

Pokud Vás neláká cvičení v posilovně, zkuste zařadit pohybovou aktivitu ve formě svižné chůze v přírodě. Každý den byste měli ujít alespoň 12 tisíc kroků.

Mýtus číslo 4: Po páté hodině odpoledne se nesmí jíst

Jelikož každý z nás má zcela jiné denní návyky, především chodíme spát v různou dobu, je tento mýtus nesmysl. Není až tak důležité, kdy si jídlo večer dáte, ale především co si k jídlu dáte. Večer bývá naše pohybová aktivita zpravidla nižší než během dne, proto bychom měli večeřet lehčí jídla s dostatkem zeleniny a především se nepřejídat. Dodržujte pravidlo, že poslední jídlo budete konzumovat maximálně 2 hodiny před spaním a vyhněte se těžkým a sladkým jídlům.

Tipy na zajímavá předsevzetí

  1. Vyzkoušejte nové koníčky a zájmy, poznáte tak třeba nové přátele.
  2. Více relaxujte, při aktivním odpočinku můžete třeba poznávat nová místa.
  3. Dělejte, co Vás baví a rozvíjejte svůj potenciál v tom, v čem jste dobří.
  4. Každé ráno se na sebe usmějte do zrcadla, uvidíte, že budete mít hned lepší den.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.