Péče o dětskou pokožku

Obsah: 

› Kosmetika v těhotenství

 Kosmetika pro novorozence

Péče o pokožku v dětském věku

Nejčastější kožní onemocnění

Výživa dětí a pokožka

 

Pokožka je nejsvrchnější vrstvou kůže. Tvoří voděodolnou bariéru mezi tělem a okolním prostředním. Je proto nesmírně důležité o ní po celý život správně pečovat. V následujícím článku se dozvíte, co za kosmetiku sbalit do porodnice, jak pečovat o dětskou pokožku od narození až po pubertu a jaká je vhodná kosmetika, pokud Vaše dítě trpí ekzémy nebo má citlivou a suchou pokožku.

Kosmetika v těhotenství

těhotenství prochází ženské tělo mnohými změnami, ať už se jedná o ty na hormonální úrovni nebo změny spojené s nárůstem váhy. Všechny tyto změny mohou také negativně ovlivňovat právě pokožku. Přestože komplexní vědecké studie týkající se vlivu látek obsažených v kosmetice na vývoj plodu během těhotenství prakticky neexistují, nemusíte zoufat. Dobrou zprávou je, že v Evropské Unii mohou být na trh uvedeny pouze výrobky, které jsou zdravotně nezávadné. Pokud přípravek obsahuje látky, které mohou být potencionálně nebezpečné pro vyvíjející se plod, musí být tato informace uvedena na obalu výrobku.

Pokud jste těhotná nebo kojíte, je dobré pečlivě studovat složení kosmetiky, kterou používáte. Odborníci se shodují, že čím kratší složení výrobku, tím lépe. V těhotenství je dobré používat výrobky s minimem chemie, proto při výběru sáhněte raději po přírodních produktech.

V posledních letech stále více žen během těhotenství volí kosmetiku určenou pro miminka, jelikož jsou na její složení kladeny ty nejvyšší nároky.

Co za kosmetiku si zabalit do porodnice?

Porod je sám o sobě velmi krásným, ale zároveň stresujícím momentem pro oba rodiče. Dnes naštěstí můžete v moderních porodnicích zvýšit komfort různými cestami. Do porodnice si určitě nezapomeňte sbalit hydratační balzám na rty, jelikož rty mají tendenci být při porodu suché a praskat. Pro osvěžení během porodu můžete používat také různé přírodní pleťové vody v rozprašovači, například růžovou vodu nebo hydratační mlhu. Pokud Vám to personál porodnice dovolí, je také vhodné navodit příjemnou atmosféru pomocí aromaterapie s použitím přírodních olejů s obsahem heřmánku nebo levandule, které mají zklidňující a relaxační účinek.

Na dobu po porodu je dobré mít připravené mycí gely bez parfemace, která by mohla novorozené miminko dráždit. Ze stejného důvodu nechce doma také deodoranty a voňavky.  První dny po porodu mohou být náročné na intimní hygienu k dostání jsou produkty podporující hojení poraněné hráze. Nezbytnou součástí výbavy jsou porodnické vložky a kalhotky. Nezapomeňte si zabalit také přípravky k ošetření bradavek.

Dále je většinou nutné si do porodnice přinést kosmetiku vhodnou pro první koupel miminka, zásobu plenek, přebalovací podložku, vlhčené ubrousky a pudr proti opruzeninám. Stále více porodnic však toto základní vybavení mívá pro děti a maminky k dispozici.

Na trhu jsou k dostání také různé sady do porodnice, které obsahují vše potřebné.

Kosmetika pro novorozence

Dětská pokožka je velmi citlivá a náchylná k podrážení, proto je nezbytné vybírat pouze produkty, které jsou bez zbytečné chemie. Na stránkách EUC lékárny naleznete velké množství dětské kosmetiky vhodné již od narození. Kosmetika by měla být především hypoalergenní a s obsahem přírodních složek.

Dříve bylo doporučeno koupat novorozence každý den, dnes se pediatři a dermatologové shodují, že je vhodné děti mýt jednou za 2-3 dny, aby nedošlo k porušení kožní mikroflóry a ochranného filmu pokožky. Bez ochranného filmu jsou děti mnohem náchylnější.  Toto doporučení platí především pro děti, které mají atopickou pokožku. Koupel můžete oživit koupelovými olejíčky, nepoužívejte však koupelové soli, které mají tendence pokožku vysušovat. K dětské hygieně můžete použít různé šampony a mýdla pro děti. Po koupeli nezapomeňte pokožku dítěte hydratovat vhodným krémem nebo olejem, abyste předešli suché pokožce. Ve dny, kdy miminko nekoupete, dbejte především na dětskou intimní hygienu. K očistě těchto míst můžete použít vlhčené ubrousky, které jsou určené pro děti. Po výměně pleny a očištění pokožky vždy použijte  krémy proti opruzeninám, které mohou dobře fungovat jako prevence plenkové dermatitidy.

Pokud chcete být ohleduplní k životnímu prostředí a jste fanoušci přírodní kosmetiky jsou pro Vás skvělou volbou přípravky bio kosmetiky.

Péče o pokožku v dětském věku

Jak dítě roste, začíná lézt a chodit, jsou kladeny také vyšší nároky na hygienu. Návyky na vhodnou péči o pokožku by se měly děti učit již od útlého věku. Očistu dítěte můžete brát jako příjemný rituál, který může upevňovat vztahy mezi rodičem a dítětem. Neméně důležitá je péče o nos a uši a pravidelná péče o vlasy a nehty. K denní rutině by měla patřit také správná technika čištění zubů ráno a večer, a to od objevení prvního zoubku. S růstem zoubků by měla být spojena také první návštěva dětského zubaře a dentální hygieny.

V letních měsících nezapomínejte na použití opalovacího krému s ochranným faktorem proti UVA a UVB paprskům pokaždé když jdete ven. Vybírejte přípravky s co nejvyšším faktorem a pokud se chystáte k vodě, tak zvolte voděodolné varianty opalovacích krémů.

Nejčastější kožní onemocnění v novorozeneckém a dětském věku

Jak již bylo výše zmíněno, dětská pokožka je velmi citlivá a může jí postihnout řada onemocnění. Kůže novorozenců je nezralá a je mnohem více náchylná k infekcím, proto se u většiny z nich v prvních měsících života objevují kožní potíže. Mezi typické zástupce patří novorozenecké akné, které není nutné léčit a obvykle samo vymizí do 8. měsíce věku, potničky, které se projevují červenými pupínky především v místech, které se potí anebo tzv. milia, což jsou bílé pupínky objevující se nejčastěji v obličeji. Pozor si dejte také na použití pracího prostředku a aviváže, jelikož dětská pokožka většinu z nich špatně snáší. Vhodnou alternativou může být použití přírodních mýdlových ořechů nebo jemných pracích gelů bez parfemace.

U starších dětí se může objevit atopický ekzém, který je spjatý s výskytem alergií. Projevy atopického ekzému se manifestují především v oblasti loketních a podkolenních jamek, na krku, kotnících a v okolí očí.

U dětí kolem 12 let věku se typicky může objevit akné, které je známkou přicházející puberty. Přestože je tento problém spojen s hormonálními změnami, je rozhodně vhodné dbát na každodenní péči o pleť s použitím vhodné dermokosmetiky. Pokud má dítě správné návyky v péči o pleť, mohou se projevy hormonálního akné zmírnit. Důležitým standardem každodenní péče o pleť, nejen v období puberty, by mělo být použití vhodného čistícího gelu a nanesení pleťového séra, například s niacinamidem a zinkem. Klíčová je také hydratace pokožky, proto vždy jako poslední krok denní rutiny použijte pleťový krém.

Při jakýchkoliv kožních projevech je vhodné navštívit lékaře, který stanový vhodnou léčbu.

Výživa dětí a pokožka

Zdravá a pestrá strava je základem zdraví ve všech věkových kategoriích. Je nutné přijímat dostatečné množství vitaminů a minerálních látek. Z vitaminů zmiňujeme například  vitaminy skupiny B a vitamin A, které přispívají k udržení normálního stavu pokožky a vitamin C, který přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci pokožky. Z minerálních látek hrají v udržení zdravé pokožky roli především selen a zinek. Zdrojem těchto vitaminů a minerálních látek jsou například celozrnné obiloviny, vejce, ryby, luštěniny, ořechy, semena a čerstvé ovoce a zelenina.

Kožní projevy u dětí mohou způsobit také pálivé a kořeněné potraviny a konzumace vysoce zpracovaných potravin. Jídelníček by měl být především pestrý a založený na čerstvých potravinách.

Také potravinové alergie se v dětském věku projevují kožními obtížemi. Mezi nejčastější potravinové alergeny patří kravské mléko, sója, lepek, vejce a ořechy. Některé alergie mohou u dětí postupně s věkem vymizet.

Akné mohou zhoršovat hlavně jednoduché cukry, proto by se nejen dospívající měli vyhnout konzumaci sladkostí. 

Pokud se chcete dozvědět víc o výživě dětí, doporučujeme si přečíst článek, který se této problematice do hloubky věnuje.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.