Péče o ženské zdraví a krásu

Obsah: 

 Nezapomínejte na prevenci

Jak se starat o pleť?

Jak pečovat o vlasy a pokožku hlavy?

Jak správně pečovat o ženské partie?

 

K MDŽ vám jako dárek přinášíme 5% slevu na celý sortiment s kódem MDZ23 Sleva platí pouze DNES 8.3.2023! Tak si pospěšte.

Na 8. března tradičně připadá Mezinárodní den žen (MDŽ), proto se v dnešním příspěvku budeme věnovat především ženskému zdraví. Dozvíte se, jak na prevenci ženských onemocnění, jak správně pečovat o intimní partie, anebo jak na péči o pleť a vlasy.

Nezapomínejte na prevenci

Preventivní vyšetření jsou důležitá v každém věku. Všechny ženy a dívky mají od svých 15. let věku nárok na bezplatnou preventivní gynekologickou prohlídku 1x ročně. Součástí preventivní prohlídky je zároveň screening karcinomu děložního hrdla, kdy lékař odebere malý vzorek tkáně z děložního hrdla a odešle na cytologické vyšetření (vyšetření tkáně pomocí mikroskopu).

Váš gynekolog by Vám měl také ukázat jak na samovyšetření prsou. Měla byste se vyšetřovat pravidelně 1x měsíčně, a to v období po skončení menstruace. Při vyšetření je nutné si všímat jakékoliv bulky v prsu, neobvyklých útvarů a tvaru prsů.

Dalším důležitým preventivním vyšetřením je mamografické a ultrazvukové vyšetření prsou. Mamografické vyšetření byste měla podstoupit 1x za dva roky, pokud je Vám více než 45 let. Pro mladší ženy je vhodnější prevencí ultrazvukové vyšetření prsou. Ultrazvukové vyšetření můžete preventivně podstoupit v akreditovaných mamografických screeningových centrech. Vyšetření si ženy a dívky hradí samy, mohou však využít příspěvků od svých zdravotních pojišťoven.

EUC lékárna nabízí balíček Zdraví ženy s laboratorním vyšetřením určeným speciálně pro ženy. Po registraci v aplikaci mojeEUC můžete mít toto vyšetření za zvýhodněnou cenu. V rámci prevence máte možnost využít domácího testu na HPV viry, který odhalí infekci lidskými papiloma viry (HPV). Jednoduše si v pohodlí domova odeberete vzorek pomocí testovací sady, která vám přijde na adresu, a v připravené obálce zašlete do naší laboratoře k analýze.

Jak se starat o pleť?

Péče o pleť by měla být každodenní rutinou již od dětského věku. K péči o citlivou dětskou pokožku můžete využít kosmetických přípravků pro děti.

Abyste si udržela krásnou a zdravou pleť co nejdéle, neměla byste zapomínat na péči o pleť. Každé ráno začněte jemným vyčištěním pleti pomocí mycího gelu nebo micelárních vod určených k péči o pleť. Po vyčištění pleti je důležité nanést denní hydratační krém. Dalším velmi často opomíjeným, ale nezbytným, krokem je použití krému s ochranným faktorem proti ultrafialovému záření (SPF), který Vaši pleť ochrání před slunečními paprsky, které mohou vést k předčasnému stárnutí pleti. Jako alternativu můžete využít make-up s ochranným faktorem proti ultrafialovému záření. Na krémy s obsahem SPF dbejte nejenom v letních měsících, ale po celý rok, a nezapomeňte je nanášet kromě obličeje a krku také na celou plochu těla, která je vystavena slunci. V letních měsících, nebo pokud jedete na dovolenou do teplých krajin, využívejte opalovací krémy SPF s faktorem 50+.

Myslete také na to, že byste si během dne neměla na obličej sahat rukama, jelikož pleť má potom tendence se více mastit a zanášet nečistotami.

Večer si pleť vyčistěte opět pomocí mycího gelu. Po vyčištění můžete na pleť nanést vitaminové sérum dle typu Vaší pleti, například sérum s niacinamidem nebo sérum s kyselinou hyaluronovou a vitaminem B5. Pro starší pleť je možné využít sérum s vitaminem C, který přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem a k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci pokožky. Večerní péči o pokožku zakončete použitím nočního hydratačního krému. Alespoň jedenkrát týdně se hýčkejte některou z pleťových masek.

Okolo třicátého roku se z pleti začínají vytrácet kyselina hyaluronová, koenzym Q10 a kolagen, proto je dobré začít s používáním anti-age kosmetiky na vrásky.

Na EUC lékárně najdete širokou nabídku produktů určených k péči o pleť. Vyzkoušet můžete například mycí gely a hydratační krémy od značky Cerave pro různé typy pleti.

Vyjma péče o pleť byste měla myslet také na svou pokožku. Péče o pokožku začíná již výběrem správného mýdla či sprchového gelu, který by především neměl pokožku vysušovat. Po osprchování nezapomínejte na použití tělového krému. Pokud trpíte velmi suchou pokožkou, popřípadě kožním onemocněním, mohou Vám vyhovovat krémy určené k péči o problematickou pleť.

Na kvalitu pleti má vliv také dostatečný pitný režim a příjem vitaminů a minerálních látek. K jejich doplnění můžete využít doplňky stravy na kůži, vlasy a nehty, mějte však na paměti, že doplňky stravy nejsou náhradou pestré a vyvážené stravy a zdravého životního stylu.

Pleti také velmi škodí kouření a konzumace alkoholu, proto byste se těmto zlozvykům měla vyvarovat. Zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka na léky na odvykání kouření.

Jak pečovat o vlasy a pokožku hlavy?

Zdravé a kvalitní vlasy jsou odjakživa považovány za jeden ze symbolů ženské krásy. Zdraví vlasů začíná u pokožky hlavy. Pro její očistu můžete vyzkoušet šampóny s peelingovým efektem, které jsou vhodné v případě, kdy máte lupy nebo mastnou vlasovou pokožku. Šampóny vždy vybírejte dle typu vašich vlasů a ideálně bez obsahu silikonů a parabenů, které vlasy zbytečně zatěžují. Vlasy si myjte vlažnou vodou, jelikož horká voda dráždí pokožku a vlasy poškozuje. Dle odborníků byste si vlasy měla mýt maximálně 1-2x týdně. Po umytí vlasů použijte kondicionér, který naneste pouze ke konečkům vlasů.

Aby Vaše vlasy zůstaly déle čerstvé, použijte ihned po umytí suchý šampón. Výživu a hydrataci vlasů podpoří použití tonika a vlasové vody. Tonikum naneste ke kořínkům vlasů a proveďte jemnou masáž vlasové pokožky, která napomáhá jejímu prokrvení.

Vedle výběru vhodných přípravků na vlasy je důležité také jejich správné česání. K česání si vyberte vhodný hřeben dle hustoty a délky vašich vlasů. Vlasy rozčesejte již před umytím. Mokré vlasy jsou velmi náchylné k poškození, proto je hrubě nesušte ručníkem a před rozčesáváním je nechejte nejprve proschnout.

Z naší nabídky můžete vyzkoušet například přípravky od společnosti Plantur, která poskytuje také řadu přípravků Plantur 39 určenou speciálně pro ženy po čtyřicítce.

Jak správně pečovat o ženské partie?

Vzhledem k anatomii ženských intimních partií je správná ženská hygiena naprosto nezbytná pro zdraví. Intimní partie ženy tvoří velmi citlivá tkáň, o jejíž rovnováhu se starají různé druhy bakterií. Soubor těchto bakterií, jejichž složení je pro každou ženu unikátní, označujeme jako vaginální mikrobiom. Existuje množství faktorů, které ho negativně ovlivňují. Základem je správná hygiena.

Intimní hygiena by měla být především přiměřená. Nadbytečná i nedostatečná hygiena vede k různým gynekologickým onemocněním a k zánětům močových cest.

Pravidla pro hygienu intimních partií

  1. Běžná mýdla a sprchové gely nejsou pro umývání vaginy vhodné

K mytí intimních partií nepoužívejte běžná mýdla a sprchové gely, které jsou uzpůsobeny pro mytí pokožky s pH 5,5. Použití obyčejných mýdel může narušit vaginální mikrobiom, jelikož vaginální pH se pohybuje mezi 3,8-4,5. V důsledku toho se mohou objevit nepříjemné projevy, jako jsou podráždění, svědění, bolest nebo výtok. Při výběru intimní hygieny buďte opatrná a používejte pouze mycí gely určené pro intimní hygienu. Mnoho gynekologů však doporučuje pouze použití teplé vody. Na správnou intimní hygienu lze dbát již od útlého věku výběrem intimních mycích gelů pro dívky.

  1. Noste bavlněné spodní prádlo

Vždy vybírejte spodní prádlo z kvalitních materiálů, ideálně bavlněné. Bavlněné prádlo umožňuje pokožce dýchat a tím zabraňuje růstu škodlivých bakterií. Rovněž byste se měla vyvarovat dlouhodobému nošení těsných džín a elastických kalhot určených na sport.

  1. Umyjte své intimní partie před i po pohlavním styku

Na hygienu intimních partií by měli dbát oba partneři před i po intimním styku.

  1. Umývejte pouze vnější část intimních partií
  2. Umývejte vaše intimní partie alespoň jednou denně
  3. Nepoužívejte mycí houby ani rukavice
  4. Nesměřujte proud tekoucí vody přímo do vaginy
  5. Vždy používejte měkkou osušku
  6. Po použití toalety se utírejte zepředu dozadu

Na webu naší lékárny naleznete širokou nabídku přípravků pro intimní hygienu. Pokud i přes správnou péči o intimní partie pozorujete svědění, nezvyklý výtok, bolest nebo pálení při močení, můžete k léčbě použít volně dostupné léky na vaginální mykózy a záněty. Vždy však doporučujeme navštívit Vašeho gynekologa.

Jak na hygienu během menstruace

  1. Při menstruaci měňte hygienické vložky každé 2 až 4 hodiny

Kromě běžných menstruačních pomůcek můžete vyzkoušet alternativní pomůcky, které se v posledních letech těší velké oblibě, jako jsou například menstruační kalhotky, které jsou velmi pohodlné a prodyšné. Vybrat si můžete z široké nabídky různých střihů, velikostí a barev, například od ověřené značky Snuggs.

  1. Tampóny používejte jen zřídka a měňte je každé 2-3 hodiny

Tampóny používejte pouze výjimečně, například při sportu. S tampóny byste nikdy neměla spát. Pokud Vám však jiné menstruační pomůcky nevyhovují, používejte tampony obohacené o probiotické bakterie. Jako alternativu můžete vyzkoušet menstruační kalíšky, které jsou vyrobené ze zdravotně nezávadného silikonu a jsou méně náchylné k množení bakterií. Vedle těchto výhod jsou menstruační kalíšky ekologické a šetří Vaši peněženku.

  1. Vyvarujte se sexu během menstruace, z důvodu zvýšeného rizika infekce

Během menstruace můžete využít také podpůrných přípravků, například bylinné čaje s obsahem kontryhelu, který přispívá ke komfortu během menstruace.

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.