Připravte se na chladné počasí

Obsah:

Co je to nachlazení?

 Nezapomínejte na prevenci a vyváženou stravu

Dostatek pohybu a spánku

Jaké vybrat doplňky stravy?

Co dělat, když už onemocníme?

Péče o pokožku v chladných měsících

S příchodem podzimu a s ním spojeného chladného počasí se pravidelně objevují také různá nachlazení a virózy. Jak nepříjemnému nachlazení předejít? Jak posílit váš imunitní systém? Nebo jak se v zimním období postarat o vaši pleť? V následujícím článku se Vám pokusíme na tyto a mnoho dalších otázek odpovědět.   

Co je to nachlazení?  

Pod pojmem nachlazení obvykle rozumíme akutní virovou infekci horních cest dýchacích. Běžné nachlazení je velmi nakažlivé, přenáší se kapénkami vzduchem i na kontaminovaných předmětech. Inkubační doba je u této nemoci velmi krátká, k rozvoji prvních příznaků dojde od 1-3 dnů, pokud Váš imunitní systém včas nezasáhne. Dospělý člověk onemocní nachlazením přibližně 2-3x ročně a obvykle trvá 7-10 dní. Děti a senioři jsou na nachlazení ještě mnohem náchylnější vzhledem k citlivému imunitnímu systému. 

Proč dochází k nachlazení častěji v zimních měsících?  

  • Trávíte méně času na čerstvém vzduchu a v uzavřených prostorech je větší pravděpodobnost nákazy kapénkovou infekcí. 
  • V zimních měsících je nižší vlhkost vzduchu, a to je společně s chladem vhodné prostředí pro množení virů. 
  • v zimě ubývá slunečních paprsků, a tím se snižuje tvorba vitaminu D3, který přispívá k normální funkci imunitního systému 

 

Jaké jsou projevy nachlazení?  

  • pálení a bolest v krku 
  • pálení v nose a v nosohltanu 
  • z počátku vodnatá rýma, která se postupně mění v lehce zabarvený zelenožlutý hlen 
  • kašel (dráždivý nebo suchý) 
  • celková únava 
  • mírná bolest svalů 
  • zvýšená teplota 
  • bolest hlavy 
  • ztráta chuti k jídlu 

Nezapomínejte na prevenci a vyváženou stravu 

Prevence a zdravý životní styl je základním stavebním kamenem pro vaše zdraví. Nejenom v zimních měsících je důležité dbát na vyvážený jídelníček s dostatečným příjmem čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou bohaté na vitaminy a minerální látky. Ovoce a zeleniny byste měli každý den dohromady zkonzumovat minimálně 400 g. Zeleniny byste měli jíst 2x více než ovoce. 

V zimních měsících vybírejte ovoce a zeleninu s obsahem vitaminu C, který mimo jiné přispívá k normální funkci imunitního systému. Bohatými zdroji vitaminu C jsou například kiwi, brokolice, černý rybíz, žlutá paprika a možná překvapivě také růžičková kapusta. Vedle ovoce a zeleniny nezapomínejte také na pravidelnou konzumaci ryb, které jsou zdrojem omega 3 mastných kyselin a vitaminu D, který částečně vzniká v kůži přeměnou ze slunečních paprsků. V zimních měsících může být naše pokožka nedostatečně vystavena slunci, a proto je potřeba vitamin D doplnit také z přírodních zdrojů. Ryby byste si měli dopřát až 3x týdně. 

Důležitou součástí celkového zdraví je také vyvážený střevní mikrobiom. K udržení dobře fungujícího střevního mikrobiomu je důležité dodržovat zásady zdravého životního stylu, mezi které patří strava s dostatkem vlákniny a probiotických bakterií, jejichž zdrojem jsou fermentované potraviny (zakysané mléčné výrobky, kysané zelí, kimči nebo kombucha), pravidelný pohyb, dostatek spánku a vyhýbání se konzumaci alkoholu a kouření. Důležitý je také příjem látek, které přispívají k růstu zdraví prospěšných mikroorganismů. Takové látky nazýváme prebiotika a přirozeně se vyskytují například v cibuli, česneku a čekance ve formě rozpustné vlákniny inulinu. 

K nerovnováze ve střevním mikrobiomu mohou velkou měrou přispět také antibiotika, která na jednu stranu léčí onemocnění způsobená patogenními bakteriemi, na druhou stranu však hubí prospěšné mikroorganismy v tlustém střevě. K doplnění zdraví prospěšných bakterií, nejen po léčbě antibiotiky, můžete využít také probiotika a laktobacily ve formě doplňků stravy, ideálně v kombinaci s pravidelnou konzumací fermentovaných potravin.  

Dostatek pohybu a spánku

Vedle vyváženého jídelníčku ke zdravého životnímu stylu neodmyslitelně patří také pravidelná sportovní aktivita, ideálně ve formě procházek na čerstvém vzduchu. Pravidelný pohyb vám může pomoci se zvládáním dlouhodobého stresu. Stres patří mezi rizikové faktory vzniku mnoha onemocnění, která souhrnně nazýváme jako civilizační onemocnění. Nezapomínejte ani na pravidelný a kvalitní spánek, který je neméně důležitý pro normální funkci imunitního systému.  

K preventivním opatřením lze zařadit také očkování. V zimě se můžete nechat očkovat zpravidla proti chřipce. Možná vás ale překvapí, že zima je také vhodným obdobím k aplikaci prvních dvou dávek očkování proti klíšťové encefalitidě. Pokud chcete vyzkoušet nové způsoby, jak posílit imunitní systém, přečtěte si náš článek o otužování, kde se dozvíte jaké jsou jeho vlivy na zdraví a jak jej bezpečně provádět.  

Jaké vybrat doplňky stravy?  

Doplňky stravy mohou sloužit jako podpůrný prostředek k výše zmíněným preventivním opatřením. V zimních měsících sáhněte po doplňcích stravy, které svým složením přispívají k normální funkci imunitního systému. Mezi tyto doplňky patří ty s obsahem vitaminu C, vitaminu D nebo minerálních látek selenu a zinku.   

Na našich stránkách naleznete také velké množství multivitaminových přípravků nebo vitaminů pro děti. 

Rostlinné přípravky  

Vedle výše zmíněných doplňků stravy můžete také využít přírodních přípravků. Z bylinek doporučujeme vyzkoušet především ehinaceu a česnek, které jsou tradičním prostředkem přispívajícím k přirozené obranyschopnosti. Výhodou doplňků stravy s česnekem ve formě kapslí je, že jsou zbaveny nepříjemného zápachu, jaký vzniká po požití čerstvého česneku. Méně známým všestranným přírodním prostředkem je také kurkuma, která přispívá k normální funkci imunitního systému, k normálnímu trávení, k normální činnosti jater a k udržení normálního stavu kloubů.  

Co dělat, když už onemocníte?  

Léčba nachlazení 

K léčbě nachlazení lze ve většině případů využit volně dostupných léků na nachlazení. K režimovým opatřením však patří také klidový režim, teplo a dostatek tekutin. Pro zahřátí a jako podporu pitného režimu můžete využít různých bylinných čajů, kterých naleznete na stránkách EUC lékárny velké množství.  

V rámci zamezení přenosu infekce dbejte na zvýšenou hygienu například použitím jednorázových kapesníků, častějším mytím rukou a otíráním použitých předmětů dezinfekcí.  

Pokud nepříjemné projevy nachlazení přetrvávají déle než pět dní nebo jsou velmi intenzivní, navštivte svého praktického lékaře.  

Základní výbava domácí lékárničky 

Mimo základní vybavení domácí lékárničky, mezi které patří dezinfekce na rány, obvazový materiál nebo třeba léky proti průjmu, není od věci mít doma připravené také léky, které dokážou zmírnit projevy chřipky a nachlazení.   

V podzimních a zimních měsících by ve vaší domácí lékárničce neměly chybět:  

 

Pokud máte děti, je dobré mít v lékárničce zásobu léků určenou pro dětské pacientky. Mějte na paměti, že pro děti nejsou vhodné léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové, využít proto můžete různých jiných léků určených na snížení teploty u dětí.  

Volně prodejné léky vždy užívejte dle příbalových informací konkrétního léku po dohodě s vaším lékařem nebo lékárníkem.  

Kromě léků je dobré mít po ruce také kvalitní teploměr nebo třeba konvičku určenou k proplachování ucpaného nosu slanou vodou, která se v posledních letech těší velké oblibě.  

S nástupem podzimu se také můžete setkat se zvýšeným výskytem onemocnění způsobených koronavirem, proto je dobré mít v zásobě také domácí testy na COVID-19.  

Péče o pokožku v chladných měsících 

Vhodná péče o pokožku by měla být samozřejmostí nejen v zimních měsících. V zimě vaše pokožka trpí nejenom samotným chladem, ale také změnou teploty mezi venkem a vnitřními prostorami. V chladných měsících je velmi důležité dbát na dostatečnou hydrataci použitím hydratačních krémů. Málo hydratovaná pokožka má sklony k vysušení, ke zvýšenému vzniku ekzémů a dalších kožních onemocnění. Pro děti můžete využít krémů určených speciálně pro péči o pokožku v zimních měsících. 

V chladných zimních dnech mohou trpět vysušením také naše ruce a rty, proto nezapomeňte používat ochranné krémy na ruce a balzámy na rty (ideální je ošetřit rty pomádou s SPF filtrem). 

Ani v zimě nezapomínejte na použití krémů s ochranným faktorem proti slunečním paprskům (SPF), a to především tehdy, pokud se věnujete zimním sportům na horách. Při výběru opalovacího krému dbejte hned na několik požadavků. Zaprvé je důležité, aby přípravek chránil jak před UV-A, tak před UV-B zářením. Dalším kritériem je tzv. SPF (Sun Protecting Factor), tedy ochranný faktor, který by měl mít vyšší hodnotu než 30. Krémem s ochranným faktorem si namažte především místa, která jsou přímo vystavena slunečnímu záření.  

Tento článek má pouze edukativní charakter. O účincích léků se vždy poraďte s lékařem nebo lékárníkem. Před užitím pečlivě čtěte příbalový leták.