Sladidla – zdravější alternativa k cukru Organis
Nejprodávanější v kategorii
Skladem na e-shopu > 5 ks
Doplněk stravy
Skladem na e-shopu 1 ks
Doplněk stravy
Skladem na e-shopu > 10 ks
Doplněk stravy
Doplněk stravy
Potravina
Skladem na e-shopu > 5 ks
Doplněk stravy
Skladem na e-shopu 1 ks
Doplněk stravy
Skladem na e-shopu > 10 ks
Doplněk stravy
Sladká chuť je pro většinu lidí neodolatelná, ale nadměrná konzumace klasického cukru může vést k přibírání na váze, zubnímu kazu či zvýšenému riziku civilizačních onemocnění. Proto mnoho lidí hledá zdravější náhradu cukru – a právě k tomu slouží sladidla.
V naší nabídce najdete přírodní sladidla, nízkokalorická sladidla i bezkalorické alternativy, které jsou vhodné pro každodenní použití, vaření i pečení.
Snížení kalorického příjmu – vhodné při redukčních dietách.
Stabilní hladina cukru v krvi – některá sladidla jsou vhodná i pro diabetiky.
Vyrábějí se z rostlin nebo přírodních surovin, mají příjemnou chuť a často i benefity navíc.
Stévie – oblíbené sladidlo z rostliny Stevia rebaudiana, bez kalorií, vhodná pro diabetiky, stabilní i při pečení.
Erythritol – bezkalorické sladidlo, nezvyšuje hladinu glukózy v krvi, nezpůsobuje trávicí obtíže ve srovnání s jinými polyoly.
Xylitol (březový cukr) – má o 40 % méně kalorií než cukr, vhodný do studené i teplé kuchyně.
Čekankový sirup – obsahuje vlákninu (inulin), má nízký glykemický index a je vhodný do jogurtů, smoothie či pečení.
Med – přírodní sladidlo s antioxidačními látkami, vhodné spíše ke studeným pokrmům.
Jsou vyráběna synteticky, mají vysokou sladivost a nulovou kalorickou hodnotu.
Aspartam – sladí až 200× více než cukr, není vhodný pro osoby s fenylketonurií.
Sukralóza – stabilní při vysokých teplotách, vhodná do pečení i vaření.
Sacharin – jedno z nejstarších sladidel, velmi sladké, ale může mít nahořklou pachuť.
Nejvhodnější volbou jsou bezkalorická sladidla jako stévie nebo erythritol, která dodají sladkou chuť bez zbytečných kalorií.
Pro osoby s diabetem se doporučují sladidla s nízkým nebo nulovým glykemickým indexem – zejména stévie, erythritol, xylitol či čekankový sirup.
Univerzálně lze doporučit přírodní sladidla – mají příznivější vliv na metabolismus a tělo je dobře snáší.
Stévie, erythritol a sukralóza jsou stabilní i při vysokých teplotách, a proto se hodí do pečení.
Med a čekankový sirup jsou vhodnější pro studené pokrmy, dezerty nebo nápoje.
Nadměrné množství umělých sladidel (např. sacharin, cyklamát) nemusí být ideální při dlouhodobém užívání. Rovněž polyoly (např. sorbitol, maltitol) mohou u citlivějších osob vyvolat nadýmání či průjem.
Erythritol a stévie – prakticky nulová energetická hodnota.
Sukralóza a sacharin – vysoká sladivost, téměř žádné kalorie.
Začněte postupně – chuťové buňky si na alternativní sladidla zvykají.
Kombinujte více typů – často vznikne přirozenější chuť.
Při pečení sledujte dávkování – některá sladidla sladí mnohonásobně více než cukr.
Zajímejte se o složení – kvalitní sladidla mají minimum přidaných látek.