Vyšetření na reflux (Peptest)

Vyšetření na reflux (Peptest)

Laboratorní vyšetření

Poukaz na laboratorní vyšetření. Reflux je zpětný návrat kyselého žaludečního obsahu do jícnu. Opakovaným refluxem trpí podle odhadů až 10% populace. Ne všichni nemocní jsou si ale svého onemocnění vědomi, jen část z nich má typické příznaky, jako je opakované pálení žáhy. Řada dalších obtíží je velmi rozmanitá takže nemocného vůbec nenapadne, že obtíže by mohly být způsobeny refluxní chorobou. více

Skladem na e-shopu > 10 ks

950 Kč

Poukaz na laboratorní vyšetření. Reflux je zpětný návrat kyselého žaludečního obsahu do jícnu. Opakovaným refluxem trpí podle odhadů až 10% populace. Ne všichni nemocní jsou si ale svého onemocnění vědomi, jen část z nich má typické příznaky, jako je opakované pálení žáhy. Řada dalších obtíží je velmi rozmanitá takže nemocného vůbec nenapadne, že obtíže by mohly být způsobeny refluxní chorobou. více

mojeEUC
Stahujte aplikaci mojeEUC

Informace o produktu:
"Vyšetření na reflux (Peptest)"

Co je reflux?

Reflux je zpětný návrat kyselého žaludečního obsahu do jícnu. Po dráždivém kořeněném jídle se někdy může objevit u každého, ale pokud se jedná o opakovaný stav, může již jít o onemocnění - refluxní chorobu jícnu.

Opakovaným refluxem trpí podle odhadů až 10% populace. Ne všichni nemocní jsou si ale svého onemocnění vědomi, jen část z nich má typické příznaky, jako je opakované pálení žáhy. Řada dalších obtíží je velmi rozmanitá takže nemocného vůbec nenapadne, že obtíže by mohly být způsobeny refluxní chorobou.

Jaké jsou příznaky refluxu?

Mezi typické příznaky u refluxní choroby patří pálení žáhy a tzv.regurgitace – tj. návrat spolknutého jídla zpět do jícnu a úst.

Atypické příznaky jsou ale daleko pestřejší a často odvádějí pozornost od místa svého původu. Patří sem:

  • chronický kašel
  • pocit bolesti v krku či sucho v krku, pocit cizího tělesa v krku
  • obtíží s polykáním či uvíznutím sousta
  • opakující se záněty dýchacích cest,
  • astma (pocit obtížného dýchání, nedostatku vzduchu, pískoty při dýchání, kašel)
  • silná vodnatá rýma, často nejsilněji po ránu
  • zvýšená kazivost zubů
  • bolest na hrudi
  • říhání
  • zvracení
  • bolest v nadbřišku

Tyto atypické příznaky často provázejí noční reflux, který se nemusí projevit pálením žáhy, ale ve spánku dochází k refluxu do jícnu, úst či dýchacích cest.  Pacient je pak probuzen náhlým kašlem, pocitem obtížného dýchání či astmatem. Atypické obtíže poté přivádějí pacienta nejen k lékaři oborů gastroenterologie, ale leckdy pacient přichází i na alergologii, internu, k plicním a ORL specialistům, pro zvýšenou kazivost zubů ke stomatologům. Stává se také, že obtíže nemusí být příliš výrazně, mohou se objevovat jen občas a pacient pak lékaře nevyhledá. Neléčený reflux ale může způsobit další komplikace, jako je zúžení jícnu, změny na sliznici jícnu až karcinom jícnu.

Řada nemocných se také obává, že pro zjištění svého onemocnění bude muset u lékaře podstoupit nepříjemné zavádění žaludeční sondy přes ústa jícnem do žaludku a tak se raději lékaři vyhýbá. Nově ale již možnost komfortního testu existuje. Ke zhodnocení zdravotního stavu a ověření podezření na reflux nyní může pomoci moderní, bezbolestný a jednoduchý laboratorní test – PeptestTM,  který zjišťuje přítomnost žaludečního enzymu pepsinu ve slinách. Pepsin je produkován v žaludku a slouží ke štěpení bílkovin. Jeho přítomnost mimo žaludek ve slinách, ve kterých by se neměl vůbec objevit,  značí žaludeční reflux. Vzorek slin je následně na přítomnost pepsinu vyšetřen v laboratoři, měřením koncentrace pepsinu ve slinách je odhadována i závažnost refluxu.

Jak se testování provádí?

Samotné provedení Peptestu není složité. Pacient si vyzvedne v odběrové místnosti laboratoře zkumavku, která obsahuje speciální roztok. Ráno po probuzení si pacient odkašle a následně odplivne opakovaně sliny do zkumavky až po rysku na zkumavce. Poté je nutné zkumavku zašroubovat uzávěrem a dobře protřepat, aby se obsah promíchal. Do doby předání zpět do odběrového místa a vyšetření v laboratoři se vzorek musí uchovávat v lednici při teplotách 2-8 °C.

Léčba refluxní choroby

Léčba tohoto onemocnění patří do rukou lékaře. I užívání léků proti žaludeční aciditě – antacida by měl posoudit lékař, nejsou řešením pro samoléčbu  dlouhodobých obtíží. Sami  můžeme omezit problémy tím, že se vyhneme dráždivým kořeněným a tučným jídlům, zejména večer před usnutím, alkoholu, stav zhoršuje i kouření, kofeinové produkty - káva, čaj, čokoláda, citrusové plody, česnek, cibule.  Je možné vysledovat, která jídla obtíže vyvolávají a těm se přednostně vyhnout. Pomáhá zde i speciální cvičení, nejlépe pod odborným dohledem, včetně tréninku změny typu dýchání-dechového stereotypu.

Jak požádat o provedení Peptestu?

Test může doporučit Váš lékař, který vypíše žádanku pro samoplátce nebo si jej jako samoplátce můžete zakoupit zde na e-shopu nebo přímo v odběrové místnosti EUC Laboratoří. Vzhledem k nutnosti skladovat odběrovou sadu v chladu není možné zasílat poštou a i v případě nákupu přes eshop je třeba si sadu vyzvednout v odběrové místnosti.

Zdravotní pojišťovny Peptest v současnosti nehradí. 

Postup odběru vzorku pro PEP test

Postup není složitý, je ale potřebné jej důsledně dodržet.

Vzorek je nutné odebrat ráno bezprostředně po probuzení, ještě před čištěním zubů, jídlem a pitím, nekouřit.  Odběr se provádí ve vzpřímené poloze.

  1. Odkašlete si.
  2. Sliny z úst (bez hlenu) vyplivněte do odběrové zkumavky, která již obsahuje reakční roztok.
  3. Postup opakujte, dokud nebude v odběrové zkumavce zachycen 1 ml slin – vzorek by měl sahat přesně po vyznačenou rysku. Neplňte zkumavku nad úroveň rysky!
  4. Odběrovou zkumavku uzavřete a dobře protřepejte, aby došlo ke smíchání vzorku slin s reakčním činidlem.
  5. Do doby předání vzorku lékaři nebo odběrové sestře je nutné vzorek uchovávat v chladu (ale nemrazit!) při teplotě 2-8oC.

Před odběrem vzorku se po dobu 30 minut vyvarujte pití nápojů s obsahem kofeinu, sycených nápojů a kouření. Po dobu 48 hodin se vyvarujte konzumaci alkalické minerální vody, antacid a léků s obsahem alginátů (např.Gaviscon). 

Refluxní choroba jícnu je onemocnění způsobené opakovaným návratem kyselého žaludečního obsahu do jícnu, kde působí řadu obtíží. 

Výsledky:

K dispozici do týdne po doručení odebraného vzorku zpět do odběrové místnosti.

Vlastní laboratorní vyšetření je prováděno společností EUC Laboratoře s.r.o. Provozovatel www.euclekarna.cz EUC Klinika Praha a.s. neposkytuje uvedené zdravotní služby, pouze zprostředkovává prodej poukazu na vyšetření. Všechny výše uvedené společnosti spadají do holdingu EUC a.s.