Sladidla – zdravější alternativa k cukru Curapor

Nejprodávanější v kategorii

glucoStep jahoda 25ml
První pomoc při hypoglykémii. Doporučená denní dávka: 2krát 25ml, při snížené hladině cukru v krvi vypijte obsah balení. Před použitím protřepat, po otevření ihned spotřebujte. Omezení použití: Přecitlivělost (alergie) na složky přípravku.

Doplněk stravy

22 Kč
IRBIS Aspartam tbl.220 náhrad.náplň
Stolní sladidlo na bázi aspartamu, tablety. 1 tableta sladí jako 1 kostka cukru, ale o 97% méně kaloricky. Balení může sloužit jako náhradní náplň do dávkovače IRBIS.

Potravina

52 Kč
Zavřít filtry
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Zavřít filtry
Pro daný filtr není k dispozici žádné zboží.
AcePharma Esteviol sladidlo z rostliny Stevia 50g AcePharma Esteviol sladidlo z rostliny Stevia 50g
Stolní sladidlo na bázi steviol-glykosidů pro použití do potravin, 200-násobně sladší než cukr, bez kaloriií, s nulovým glykemickým indexem.
227 Kč

Skladem na e-shopu > 10 ks

Doplněk stravy

Sladidla – zdravější alternativa k cukru

Sladká chuť je pro většinu lidí neodolatelná, ale nadměrná konzumace klasického cukru může vést k přibírání na váze, zubnímu kazu či zvýšenému riziku civilizačních onemocnění. Proto mnoho lidí hledá zdravější náhradu cukru – a právě k tomu slouží sladidla.

V naší nabídce najdete přírodní sladidla, nízkokalorická sladidla i bezkalorické alternativy, které jsou vhodné pro každodenní použití, vaření i pečení.

Proč nahradit cukr sladidlem?

  • Snížení kalorického příjmu – vhodné při redukčních dietách.

  • Stabilní hladina cukru v krvi – některá sladidla jsou vhodná i pro diabetiky.

  • Podpora zdravého životního stylu – méně cukru znamená menší zátěž pro organismus.

Jaké typy sladidel existují?

1. Přírodní sladidla

Vyrábějí se z rostlin nebo přírodních surovin, mají příjemnou chuť a často i benefity navíc.

  • Stévie – oblíbené sladidlo z rostliny Stevia rebaudiana, bez kalorií, vhodná pro diabetiky, stabilní i při pečení.

  • Erythritol – bezkalorické sladidlo, nezvyšuje hladinu glukózy v krvi, nezpůsobuje trávicí obtíže ve srovnání s jinými polyoly.

  • Xylitol (březový cukr) má o 40 % méně kalorií než cukr, vhodný do studené i teplé kuchyně.

  • Čekankový sirup – obsahuje vlákninu (inulin), má nízký glykemický index a je vhodný do jogurtů, smoothie či pečení.

  • Med – přírodní sladidlo s antioxidačními látkami, vhodné spíše ke studeným pokrmům.

2. Umělá sladidla

Jsou vyráběna synteticky, mají vysokou sladivost a nulovou kalorickou hodnotu.

  • Aspartam – sladí až 200× více než cukr, není vhodný pro osoby s fenylketonurií.

  • Sukralóza – stabilní při vysokých teplotách, vhodná do pečení i vaření.

  • Sacharin – jedno z nejstarších sladidel, velmi sladké, ale může mít nahořklou pachuť.

Nejčastější dotazy zákazníků

Čím nahradit cukr při hubnutí?

Nejvhodnější volbou jsou bezkalorická sladidla jako stévie nebo erythritol, která dodají sladkou chuť bez zbytečných kalorií.

Které sladidlo je nejlepší pro diabetiky?

Pro osoby s diabetem se doporučují sladidla s nízkým nebo nulovým glykemickým indexem – zejména stévie, erythritol, xylitol či čekankový sirup.

Které sladidlo je nejzdravější?

Univerzálně lze doporučit přírodní sladidla – mají příznivější vliv na metabolismus a tělo je dobře snáší.

Jaká sladidla lze použít při pečení a vaření?

  • Stévie, erythritol a sukralóza jsou stabilní i při vysokých teplotách, a proto se hodí do pečení.

  • Med a čekankový sirup jsou vhodnější pro studené pokrmy, dezerty nebo nápoje.

Kterým sladidlům se raději vyhnout?

Nadměrné množství umělých sladidel (např. sacharin, cyklamát) nemusí být ideální při dlouhodobém užívání. Rovněž polyoly (např. sorbitol, maltitol) mohou u citlivějších osob vyvolat nadýmání či průjem.

Které sladidlo má nejnižší energetickou hodnotu?

  • Erythritol a stévie – prakticky nulová energetická hodnota.

  • Sukralóza a sacharin – vysoká sladivost, téměř žádné kalorie.

Praktické tipy, jak sladidla používat

  • Začněte postupně – chuťové buňky si na alternativní sladidla zvykají.

  • Kombinujte více typů – často vznikne přirozenější chuť.

  • Při pečení sledujte dávkování – některá sladidla sladí mnohonásobně více než cukr.

  • Zajímejte se o složení – kvalitní sladidla mají minimum přidaných látek.