Atopický ekzém a jeho léčba

Atopický ekzém je dnes nejčastější chronické a zánětlivé kožní onemocnění u dětí v rozvinutých zemích. Jak jej poznáte a jaké jsou možnosti jeho léčby?

Paracetamol, dobrý sluha, zlý pán

Téměř každý ho má doma v lékárničce. V začátcích doby Covidové byl v lékárnách vyprodán a měl zachraňovat životy. Ovšem dokáže životy i brát. Lék s obsahem paracetamolu.

Zdravé hrozny

Pro mě osobně je září jeden z nejhezčích měsíců v roce. I když končí léto, venku je stále příjemně teplo, stromy se začínají barvit a celý tento měsíc na krásnem jihu naší země probíhají slavnosti hroznů.

Inzulín pomáhá již 100 let (od roku 1921)

Píše se rok 1920 a cukrovka je stále nemocí, která znamená jistou smrt.
Lékaři již několik let vědí, že cukr v krvi reguluje hormon produkovaný slinivkou, ale zatím ho nedokázali z této žlázy "dostat ven", tedy izolovat.

Jak prožívá nemoc muž a jak prožívá nemoc žena?

Kdysi se říkalo, že muži pocházejí z Marsu a ženy z Venuše. Ten, kdo výrok vymyslel měl celkem pravdu v jistém ohledu. Máme shodně dvě nohy, dvě ruce, srdce složené ze dvou komor a dvou předsíní, a takto bychom mohli pokračovat i dál. No několik drobných rozdílů by se asi přece jenom našlo, ale co nás taky odlišuje jsou značné rozdíly při symptomech nemocí u mužů a u žen.

7 základních pravidel, jak užívat bylinky

Pomalu se blíží podzim, ten pravý čas na čajové dýchánky. Pro mnohé z nás je to ten pravý relax sednout s horkým šálkem čaje k oknu a sledovat, jak se venku čerti žení, podzimní mlhu anebo v zimních měsících padající sněhové vločky. Každý, kdo má rád čaj, má ten svůj oblíbený. A nemusí to být pouze čaj černý, ovocný anebo zelený, popularitu si udržuje i čaj bylinný, který nám může pomoci od příznaků chřipky, nachlazení, zlepšit náladu anebo pomoci usnout.
Tagy: byliny, čaj

Novinky z EUCLékárny

Neustále se snažíme pro Vás e-shop EUCLékárna.cz zlepšovat a vyvíjet tak, aby se Vám u nás pohodlně nakupovalo. V poslední době máme hned několik novinek. Některých jste si již možná všimli, jiných třeba zatím ne. Proto bychom Vám rádi všechny novinky představili v krátkém shrnutí.

Znáte rozdíl mezi probiotiky, prebiotiky a synbiotiky?

V lékárně se často setkáváme se zdánlivě stejnými preparáty a často nevíme, co máme po lékárnících z této skupiny doplňků stravy vlastně chtít. Tak jaký je rozdíl mezi probiotiky, prebiotiky a je synbiotiky?

Pozor na to, čím zapíjíte léky!

Lékárníci v první linii často dostanou otázku, čím a jak zapít svůj lék. Tato otázka je často opravdu na místě a v dobré lékárně svým klientů tyto rady dávají lékárníci automaticky a zdarma. A proto chceme i my alespoň z části odpovědět na otázku, proč se některé druhy nápojů nedoporučuje kombinovat s léky, a kdy je naopak lepší zvolit na jejich zapití něco jiného než obyčejnou vodu?

Přírodní nemusí znamenat bezpečné

Ani přírodní nemusí znamenat bezpečné, zdravé, vhodné pro naše tělo a zdraví. Vždy záleží na velikosti dávky. Ovšem některé přírodní látky dokáží lehce ovlivnit i moderní medicínu.

Pozor na slunce, ovlivňuje léky

V případě, že užíváte některé léky a zároveň si dopřáváte pobyt na sluníčku, hrozí vám a zejména vaší pokožce vznik řady nežádoucích reakcí.

Co je dobré vědět o nouzové antikoncepci?

V současné době je v lékárnách k dostání několik typů antikoncepce a v podstatě je výběr přesně podle potřeb, zdravotního stavu, přesvědčení i společné domluvy s partnerem. Nouzová (postkoitální) antikoncepce je antikoncepční metoda určená k použití v případě selhání jiné metody nebo v jiných odůvodněných případech, kdy hrozí nechtěné těhotenství po nechráněném pohlavním styku.
Borelióza se řadí mezi nejčastější infekce přenášené klíšťaty. Na tuto zákeřnou nemoc doposud nebyla vyvinuta žádná vakcína, a právě o to víc je důležitá prevence.

Mykóza, plíseň nohou a jak tento problém řešit

Mykóza nehtů je velmi častý problém zejména v letních měsících, kdy trávíme čas zejména na koupalištích a u bazénů.

Jak vybrat a naplnit lékárničku

Ať už se balíte na odpočinkovou dovolenou k moři, poznávací výlet, adrenalinový trek či zimní lyžování, lékárnička by měla být stálou položkou na vašem seznamu nezbytností.

Křečové žíly

S příchodem léta a možnostmi cestování můžeme mít opět častěji pocit těžkých nohou, v některých případech může přerůst až do komplikaci s křečovými žílami.

Sluneční ochrana je důležitá nejenom v letních měsících

Poslední roky jsme v létě už i v naší zeměpisné šířce vystaveni nadměrnému působení slunečních paprsků, a proto bychom se měli mít všichni na pozoru. V případě těhotných žen a malých dětí to platí dvojnásob.

Diabetes a doplňky stravy

Doplňky stravy mohou významným způsobem pomoci kontrolovat hladinu krevního cukru, případně jiným mechanismem působit proti komplikacím diabetu. Nedokážou ale nahrazovat pestrou stravu a nevyrovnají se ani úpravě životosprávy. Doplňky stravy nemohou nahradit ani léčbu, kterou určil lékař. Avšak v určitých případech mohou jejich vzájemné kombinace, nebo kombinace s léčbou výrazným způsobem přispět k normálnímu množství glukózy v krvi.
Návodné video, jak si správně mýt ruce.
Nejčastěji o imunitním systému slýcháváme v období zvýšených infekčních onemocnění – na podzim, v zimě a brzkém jaře,Silný imunitní systém si s všemi “vetřelci” dokáže lehko poradit. To však neplatí v případě oslabeného imunitního systému.
Rovné, pevné a bílé zuby bez vad a kazů jsou snem každého z nás. Alespoň tedy těch, kteří to štěstí nemají, a téměř při každé návštěvě tiše trpí pod vrtačkou ne zrovna oblíbeného byť zručného zubaře. A takových je nás bohužel více. Správná péče o zuby však znamená více, než jen “přejet” dvakrát denně zubním kartáčkem.
Také se vám stává, že po příchodu do lékárny nevíte, která bije? Regály jsou plné záhadných krabiček a tubiček a všechny vypadají tak nějak “léčivě”. Realita je poněkud komplikovanější. Mezi výrobky existuje zcela zásadní rozdíl spočívající v dělení na léčivé přípravky a doplňky stravy.
3 z 3